Hegn og pigtråd mellem Kaliningrad og Polen

graense_polen_rusland_kaliningrad
Polen vil nu bygge grænsemur til Kaliningrad, efter at der er konstateret øget flytrafik til landet fra Mellemøsten og Nordafrika. Tidligere i år byggede Polen mur mod Hviderusland af samme grund. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens forsvarsminister har givet ordre til, at der opføres et hegn med pigtråd mod Kaliningrad for at hindre grænseoverløbere.


Polen bygger mur mod Kaliningrad. Beslutningen kommer efter, at der er konstateret stor flytrafik fra Mellemøsten og Nordafrika til Kaliningrad. Det har skabt frygt for at det sker som led i en målrettet og velorganiseret trafik. En trafik, der skal sende flygtninge og emigranter ind i blandt andet Polen.

Som i Hviderusland

Der blev bygget en grænsemur mellem Hviderusland og Polen med samme formål, efter et voldsomt pres på grænsen her. Arbejdet begyndte i januar og stod færdig i sommer.

– Jeg har besluttet at træffe foranstaltninger, der vil styrke sikkerheden på den polske grænse til Kaliningrad Oblast ved at forsegle denne grænse, sagde forsvarsminister – og vicestatsminister – Mariusz Błaszczak i onsdag.

– Den midlertidige barriere vil bestå af tre rækker pigtråd, 3 meter bredt og 2,5 meter højt … [og] enheder til elektronisk overvågning, sagde ministeren.

Artiklen fortsætter under

Grænsemur til Hviderusland mod flygtninge og fjender

 

– Vi begynder arbejdet med det samme, i dag, sagde Mariusz Błaszczak. Han sagde også, at grænsehegnet mod Hviderusland har reddet landet fra at bliver ”oversvømmet af migranter”. Ministeren siger også, at presset på Polen med flygtninge, er et resultat af en plan fra Moskva, så Polens muligheder for at kunne støtte ukrainere på flugt reduceres.

– Jeg håber, at de denne gang ikke vil organisere ture til grænsen, ikke vil lægge pres på polske soldater og grænsevagter og ikke chikanere vores soldater, sagde ministeren.

Præsident om Kaliningrad mur

Præsident Andrzej Dudas stabschef, Paweł Szrot siger til det polske nyhedsbureau PAP, at præsidenten “støtter alle initiativer, der fører til en øget sikkerhed for Polen og dets borgere”.

– Stigningen i lufttrafikken mellem Kaliningrad og landene i Mellemøsten gør det nødvendigt at tænke over denne risiko, siger Szrot.