Kvinder i sort protest foran katolsk kirke på Amager

  abort_polen_sorte_kvinder_protest_jens_moerch_polennu
  Ny abortlovgivning er på vej i Polen, men der er langt fra enighed i koalition om hvordan den skal se ud. Da Kaczynski-regeringerne kom til magten gennemførte de yderligere stramninger af en i forvejen stram abortlov. Det fik ”De Sorte Kvinder” på gaderne, og kvinderne har da også været afgørende for regeringsskiftet i Polen. Arkivfoto.

  Agnieszka Sylwia Musialska (i midten) var en af initiativtagerne til den første demonstration i Danmark for de sorte polske kvinder. Søndag er hun sammen med mange andre polske kvinder på barrikaderne igen. Denne gang foran Sankt Annæ Kirke på Amager søndag og ved efterfølgende happenings i Metroen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Søndag støtter polske kvinder i Danmark op om anden runde af kvindernes protester mod ny abortloven og for kvinders rettigheder.


  I begyndelsen af måneden skiftede Polens parlament mening om et nyt forslag til ny og strammere abortlovgivning. Det skete efter, at polske kvinder klædt i sort strejkede og lavede demonstrationer i de fleste polske byer, og mange andre steder verden over med mange polakker. Søndag lyder startskuddet til en ny protestbølge. Også i Danmark.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polske kvinder strejkede mod abortlov

  Demonstration i København

  Søndag lidt før klokken 13 protestere polske kvinder i Danmark mod abortlov og for bedre rettigheder til kvinder i Polen. Det sker foran den katolske Sankt Annæ Kirke, Dronning Elisabeths Allé 3 på Amager i København. Demonstrationen begynder når den polske gudstjeneste slutter, og talere vil på dansk og polsk fremfører kvindernes synspunkter.

  LÆS MERE
  Demonstration København: Anden Runde (Facebook)

  Søndag og mandag

  I Polen begynder demonstrationer og protesterne mandag i de store byer. Polske medier skønner, at der er demonstrationer i 50 byer udenfor Polen søndag og mandag.

  Polsk kvinde i Danmark

  polennu.dk har talt med en af kvinderne bag demonstrationerne i Danmark, Agnieszka Sylwia Musialska om hvorfor de polske kvinder nu strejker igen, efter at parlamentet allerede har forkastet den nye abortlov.

  – Polen har stadig en af Europas skrappeste abortlove, og selv den nuværende lov respekteres ikke alle steder i Polen. Omkring 20 polske hospitaler i den sydøstligste region i Polen mellem Krakow og ukrainske Lviv, gennemfører ikke aborter, selv om de skal i særlige tilfælde som loven er i dag. Her er det alene lægerne eller hospitalets religiøse overbevisninger, der afgør om der foretages aborter uanset omstændighederne. Mange polske kvinder tør ikke gå til læge efter voldtægt, fordi de frygter at de trods lovgivning på området, ikke kan få abort som det er i dag, siger Agnieszka Sylwia Musialska til polennu.dk.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Borgmester fyrer læge der nægtede abort

  De truer med ny abortlov

  – Polens kvinder har stadig meget at kæmpe for når det gælder abortspørgsmålet, og ikke mindst efter at Jaroslaw Kaczynski har sagt, at der kommer en ny og skrappere abortlov i nær fremtid.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Polens stærke mand vi stramme abortreglerne

  – Vi vil minde politikerne om, at de skal respektere kvinders rettigheder. De store sorte demonstrationer i begyndelsen af måneden viste tydeligt, at de polske kvinder er stærke og at vi holder sammen, siger Agnieszka til polennu.dk.

  Uret er skruet tilbage

  Det er ikke kun abortloven som de polske kvinder vil demonstrere imod, det er også den politiske udvikling i Polen hvor mange mener, at uret er skruet tilbage til gamle tider med den nye regering.

  – Derfor vil vi også se paroler med krav om, at kirken ikke skal blande sig i politik, og at politikerne ikke skal blande sig i uddannelserne, som det er tilfældet med den nye regering, siger Agnieszka.

  100.000 illegale aborter

  Agnieszka siger endvidere, at over 100.000 polske kvinder hvert år får en abort.

  – Mange tager til Tyskland, Slovenien eller Østrig for at få foretaget en abort. Det sorte marked for aborter og abortturismen vil naturligvis få stor fremgang med flere lovstramninger. Det betyder at ufatteligt mange ulovlige aborter vil blive foretaget af tvivlsomme læger på farlige kliniker.

  Kvinder skal bestemme selv

  – Vi protestere mod, at der spilles hasard med kvinders rettigheder. Kvinder skal selv kunne bestemme over eget liv, siger Agnieszka.

  Velvalgt dato

  At det lige er mandag, der er dagen for nye store sorte kvindelige protester er ikke et tilfælde. På denne dag for 41 år siden gennemført islandske kvinder nemlig en strejke, for at protestere mod deres forhold, fortæller Agnieszka Sylwia Musialska.

  LÆS MERE
  Facebook: Demonstrationer Polen (polsk)

  Anden runde

  Mandag vil kvinder i de polske byer atter demonstrere mod regering, og med krav om bedre forhold for kvinderne – og for at give en løftet pegefinger til politikerne om, at de ikke skal komme snigende med et nyt og skrappere forslag til abortlov.