Kvinder strejker i protest mod ny polsk abortlov

polish_woman_on_strike_katarzyna_szczygiel_polennu_jens_moerch

Katarzyna Szczygiel tog initiativ til de danske protester mod den nye abortlov, da hun fandt ud af at andre ikke havde gjort det. Her er hun med en af løbesedlerne for demonstrationen foran Polens ambassade på mandag. Den 29-årige polak fra Lublin var ikke længe om at få de fornødne tilladelser til demonstrationen, og nu håber hun bare at rigtig mange danske og polske kvinder vil klæde sig i sort, og møde op foran Polens ambassade mandag middag – eller skrive under på den digitale underskiftsindsamling som hun står bag sammen med andre polske kvinder i Danmark. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


KØBENHAVN: Mandag strejker kvinder i Polen mod ny og strammere abortlov. Verden over vil polakker protestere. Også i Danmark.


Mandag klokken 12.00 er der demonstration foran Polens ambassade i Hellerup. Det sker som en del af en verdens omspændende polsk protest mod et nyt lovforslag, der skal stramme den ellers meget stramme polske abortlovgivning.

Stram abortlovgivning

– Polen har i forvejen en af verdens mest restriktive abortlovgivninger, og nu vil parlamentet åbenbart gøre den endnu strammere, og det er helt grotesk, det er helt sort, siger Katarzyna Szczygiel, der står bag den danske del af protesten. Udover demonstrationen foran ambassade, er der også iværksat en underskriftindsamling mod den nye abortlov.

Digital underskrift indsamling

– Hvis kvinder og mænd der vil støtte os ikke kan komme til Hellerup på mandag, så kan de gøre det ved en digital underskrift. Underskrifterne aflevere vi til Polens ambassade.

SKRIV UNDER
Eksternt link: Dansk underskriftindsamling mod polske abortlov

Tre tilfælde

– Man kan kun få abort i tre tilfælde, som det er i dag i Polen, siger Katarzyna til polennu.dk. – Hvis en kvindes liv er i fare, hvis svangerskabet er et resultat af voldtægt eller incest, eller hvis fosteret har permanente skader eller er døende. Ellers ikke, siger Katarzyna.

Fem års fængsel

– Med det nye forslag, som blev sendt videre med et flertal i parlamentet i fredags, bliver det kriminelt at foretage abort, og kvinder risikere fængsel i op til fem år, hvis det sker alligevel, siger Katarzyna Szczygiel til polennu.dk. Hun er rystet over at loven er gået videre efter førstebehandlingen i det polske parlament.

LÆS MERE
Facebook: 3/10 – Polish women on strike! Black protest Copenhagen

Virksomheder lukker mandag

Kvinder over hele Polen trækker i sort og tager fri fra arbejde mandag. De skal organiserer demonstrationer, blokader og protestmøder i de polske byer, ligesom der er aktioner i de lande, hvor der bor store grupper af polakker eller folk af polsk afstamning.

Forelæsninger aflyses

– Vi får oplysninger fra vores venner i Polen om, at store virksomheder lukker på mandag, og forelæsninger på universiteter aflyses. De kvinder der strejker eller protestere, vil rent symbolsk været iklædt sort tøj på mandag i protest, siger Katarzyna.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Regeringsparti splittet om ny abortlov

Mandag klokken 12

– Jeg håber at rigtig mange polakker, og ikke mindst danskere, vil slutte op om demonstration foran Polens ambassade på mandag klokken 12, så vi kan sende et klart signal til Warszawa, siger Katarzyna.

Lov fra Middelalderen

– Det er en krænkelse mod mennesker, og ikke mindst overfor kvinder. Det er en helt sort lov, der hører Middelalderen til, siger en vred Katarzyna til polennu.dk.

Bus og S-tog

Demonstrationen gennemføres mandag klokken på foran Polens ambassade i Hellerup, Richelieus Allé 12, 2900 Hellerup. Buslinje 1 A mod Hellerup kan benyttes, ligesom der er S-tog til Hellerup Station. Ambassaden ligger ned til vandet parallelt med Strandvejen.

MERE OM DEMO
Facebook: 3/10 – Polish women on strike! Black protest Copenhagen