Lech Walesa vil blokere for Jaroslaw Kaczynski

  lech_walesa_jens_moerch

  Lech Walesa rejser til Warszawa den 10. juli for at hindre Jaroslaw Kaczynskis Smolensk optog. Ved det seneste optog blev en kendt polsk demokratiforkæmper og helt fra Solidarnosc tilbageholdt af politiet, og er nu tiltalt for vold mod politiet med en stramramme på tre års fængsel. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

  LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

  GDANSK: Det kan blive dramatisk når Polens tidligere præsident Lech Walesa vil sætte sig i vejen for Kaczynskis månedlige Smolensk march.

  LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

  Polens tidligere præsident, og eneste Nobel Fredsprismodtager, Lech Walesa har meddelt, at han vil rejse til Warszawa mandag den 10. juli, for at blokere for Jaroslaw Kaczynskis månedlige Smolensk march.

  Begraver sorgen

  – Vi katolikker begraver sorgen, vi dyrker den ikke. Smolensk optogene er et hysteri som Kaczynski har igangsat af politiske grunde, og for at dække over sin egen skyldfølelse for at være ansvarlig for ulykken, siger Lech Walesa. Mange af de pårørende har ligeledes indtrængende bedt den polske ledelse om at stoppe yderligere efterforskning efter nye forklaringer på ulykken den 10. april 2010, men uden held.

  Ballade sidst

  Ved Smolensk optoget i juni var der ballade, da flere demonstranter satte sig på vejen for at blokere for Jaroslaw Kaczynskis optog, der normalt tæller mellem 50 – 100 personer, men med en politibeskyttelse på henved tusinde betjente. Ved optoget blev en kendt Solidarnosc forkæmper tilbageholdt af politiet, arresteret og sigtet for vold mod politiet med en straframme på tre års fængsel.

  LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

  LÆS MERE
  polennu.dk: Smolensk optog endte i tumult og ballade

  Lech Walesa har fået nok af Kaczynski og hans metoder, siger han. Derfor melder han sig nu på barrikaderne til et opgør med Jaroslaw Kaczynski, der var en berømt barnestjerne under kommunismen, og som trods sin påståede indsats for Solidarnosc, ikke var så stor en trussel for kommunisterne, at han blev interneret under krigsretstilstanden i 1981 som cirka 10.000 Solidarnosc aktivister blev.

  Solidarnosc mod stifter

  Det nuværende Solidarnosc, som støtter regeringspartiet, har også meddelt at de rejser til Smolensk optoget. Men det er for at kalde Lech Walesa for en forræder og fjerne ham, så der kan blive plads til Kaczynskis Smolensk optog.

  LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

  Situation i Polen er meget anspændt, og en forkert handling fra politiet eller yderliggående demonstranters side kan udløse en ny polsk krise.

  Ulykke i tåge

  Smolensk optogene er sat i værk for at kræve nye undersøgelser af årsager til at præsident Lech Kaczynski og 95 andre polakker omkom under indflyvningen til en nedlagt militær lufthavn i Smolensk ved Katyn i tæt tyk tåge. Trods advarsler valgte piloten at lande flyet i det dårligt tekniske udrustede lufthavn og i tæt tåge. Ved andet forsøg ramte flyet en trætop og styrtede til jorden, efter at piloten havde slået højdemåleren fra.

  Hvor er båndet?

  Lech Walesa har krævet, at de polske myndigheder offentliggøre den seneste samtale mellem Lech og Jaroslaw Kaczynski lige inden flyet forulykkede. Lech Walesa mener, at hele sandheden om ulykken kan findes i den samtale.

  LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes