LEDER: Stop det ungarske EU-formandskab – giv det til Polen

Stop Orban og Ungarns EU-formandskab inden det kommer for godt i gang, mener polennu.dk. Giv nøglerne til Polen og statsminister Donald Tusk. Han arbejder for Europas interesser og sikkerhed, og han har modet til at sige det der skal siges. Det ses også på billedet, hvor Donald Tusk er i sammenstød med daværende præsident og nuværende præsidentkandidat i USA, Donald Trump. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Stop det ungarske EU-formandskab og lad det gå videre til Polen nu. Ungarn har bevist at de varetager Ruslands interesser og ikke EU’s, mener polennu.dk.


EU-formandskab: Den 1. juli overtog Ungarn formandskabet i EU, der går på skift mellem landene for en periode på et halvt år ad gangen. Men den ungarske statsleder Viktor Orban har allerede indenfor den første uge vist, at det ikke er EU interesser han varetager, men derimod hans gamle ven; Ruslands diktator Vladimir Putins interesser. Derfor bør de øvrige EU-lande omgående suspendere det ungarske EU-formandskab, da alt andet er spild af borgernes penge og af europæiske politikere og diplomaters tid og energi.

Da der gik rygter om, at den ungarske statsleder Viktor Orban skulle til Moskva og besøge Vladimir Putin, som har erklæret krig mod EU og USA, skrev den polske statsminister Donald Tusk på sin X-twitter.

– Rygterne om et besøg af dig i Moskva kan da ikke være sande Viktor Orban, kan de det? – skrev Tusk allerede torsdag – direkte henvendt til den ungarske statsleder. Og fredag inden mødet sagde EU-chef for internationale anliggender, Josep Borrell, at Orban intet mandat har fra EU til at repræsentere EU, og at mødet må betegnes som bilateralt, altså alene et anliggende mellem Ungarn og Rusland.

EU og USA afviser Orban

Viktor Orban besøgte Ukraines præsident som noget af det første som EU-formand, og derefter rejste han til Moskva. Ungarns statsleder siger det samme som Vladimir Putin: Våbenhvile og forhandlinger, så Putin kan sikre de ulovligt besatte områder af Ukraine fra de ulovlige besættelser i 2014 og 2022.

USA er helt på linje med EU. Den amerikanske ambassadør i Budapest skriver:

– Det handler ikke om ‘fred’, men om profit, og det påfører enorme skader på det ungarske folk og Ungarns forhold til sine allierede. Så længe Orban ikke kræver, at Putin skal afslutte sin brutale krig på vilkår, der respekterer Ukraines suverænitet og territoriale integritet, så kan han aldrig blive mægler, skriver den amerikanske ambassadør i Ungarn.

Stop ungarsk EU-formandskab

At Ungarn fortsat er fuldgyldigt medlem af EU, kan der være mange grunde til. Men landet lever – hævet over enhver tvivl – ikke op til EU-værdierne, som det ellers er aftalt på en lang række områder. Men at lade samme land stå i spidsen for EU, er vanvittigt hasardspil. Det står lysende klart efter få dage med Viktor Orban som formand.

Vi ser en ungarsk statsleder – som nu er EU-formand – rejse til Rusland på solomission til den russiske diktator, en diktator der har erklæret krig mod EU, USA og NATO. For slet ikke at tale om de militære angreb mange steder i Ruslands grænseområder, ikke mindst i Ukraine, hvor den russiske diktator allerede har ofret over en halv million af sine landsmænd.

(Fortsættes under)

DEBAT: Chefredaktør: Putin er leder af en terrorstat

Selvrespekten hos EU?

Ungarn kan og bør ikke repræsentere EU-landene i nogen sammenhænge. De udgør ganske enkelt en sikkerhedsrisiko. Og det giver heller ikke EU mere respekt, at der skal udspille sig endnu flere og mere pinlige teater-scener og Putin iscenesættelser under det ungarske formandskab, end tilfældet er allerede efter den første uge.

Derfor: Aflys alle festerne i Budapest og andre ungarske byer, og giv nøglerne til Warszawa. Der er ingen grund til at give Ungarn flere muligheder for at modarbejde EU.

Lad den polske statsminister Donald Tusk blive formand for EU med det samme. Tusk har som tidligere EU-præsident stor erfaring i at samle de europæiske lande, og så er han i forvejen ved at øve sig på at blive EU-formand, som han skal være efter planen fra den 1. januar.

Fra nytår er det nemlig Polens tur til at have EU-formandskabet, og lige efter er det Danmark der står for skud. Polen og Danmark forbereder EU-formandskab 2025 sammen, og kan sikre den nødvendige stabilitet.

Forhindringer med at komme af med Ungarn?

Hvis der står i alle EU-aftalerne at man ikke kan fyre en EU-formand eller et EU-formandskab, så må man bruge krigserklæringerne fra Rusland som argumentet for at se bort fra det skrevne ord – eller – bruge anledningen til at lave nogle tidssvarende nye formuleringer, og sikre et mere effektivt og troværdigt EU, mener polennu.dk.

Viktor Orban hører til i Moskva – ikke i Bruxelles.

Jens Mørch, chefredaktør polennu.dk

EU-formandskab og penge

Hos polennu.dk har vi fravalgt en betalingsmur til vores indhold, for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde med et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905 eller direkte til vores bank: Danske Bank: 4315 – Konto: 0012245351. Det vil være en stor hjælp! På forhånd, tak!

Vice_præsident_i_USA_Joe_Biden_besøger_Polen_og_taler_om_Ukraine