Måling: Fem navne i spil som Polens næste præsident

Klima Danmark Polen
Polens næste præsident bliver Warszawas borgmester, hvis der var valg i dag, viser en ny måling. Her ses den nuværende Andrzej Duda sammen med nuværende Kong Frederik og Dronning Mary. Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har ikke udpeget deres kandidat endnu grundet intern uenighed. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

WARSZAWA: Polens næste præsident skal findes i det kommende år. En ny måling fremhæver fem navne som afløser for Andrzej Duda.


Polens næste præsident skal findes i 2025. Den siddende præsident Andrzej Duda kan ikke genopstille, da han på det tidspunkt har siddet i to perioder. I 2020 blev Duda genvalgt med god hjælpe fra statslige medier, kirken og corona-pandemien. Den gang vandt han anden valgrunde med 51,03 procent af stemmerne. Duda var oppe mod Warszawa borgmester Rafal Trzaskowski, der fik 48,37 procent.

Polens næste præsident er borgmester?

Det er fortsat borgmester Rafal Trzaskowski der er i front i målingerne. 30,4 procent af polakkerne siger i en IBRiS-måling for dagbladet Rzeczpospolita, at Rafał Trzaskowski bør være kandidat for hele regeringskoalitionen til præsidentvalget. Af dem er de fleste fra borgmesterens parti, Borgernes Platform (85%), Den Tredje Vej (44%) og Venstre/Lewica (66%).

En anden kandidat fra regeringskoalitionen er formanden for parlamentet Szymon Hołownia fra Den Tredje Vej (PSL/PL2050). Han får i målingen opbakning fra 17,4 procent.

(Fortsættes under)

Præsidentvalg 2025: Warszawa borgmester i front

Splittelse i tidligere regeringsparti

Den nuværende præsident er opstillet af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), men i den lejr er der intern uenighed om hvad der skal være deres kandidat som Polens næste præsident.

Ifølge målingen peger flest i den lejr på tidligere statsminister Mateusz Morawiecki. Han bakkes op af 17 procent af polakkerne i målingen. På anden pladsen er Jacek Siewiera med 10,4 procent. Han er chef for nation sikkerhed. En tredje kandidat – som ikke har bekræftet at hun vil stille op – er Polsat-journalisten Dorota Gawryluk, der får opbakning fra 10,1 procent. Undersøgelsen er gennemført den 7. og 8. juni.

Hvem der bliver PiS-partiets kandidat bliver helt afgørende for det kommende præsidentvalg.

Valgrunder

Hvis en præsident bliver valgt i første valgrunde med mindst 50 procent af stemmerne, er han eller hun valgt. Hvis ingen kandidater er over 50 procent, gennemføres der en anden valgrunde 14 dage efter, hvor der kun kan stemmes på de to kandidater, der opnåede flest stemmer.

Der er først præsidentvalg i 2025, men hvis det skulle gennemføres i dag, tyder alt på at Warszawas populære borgmester Rafal Trzaskowski vinder.