Præsidentvalg 2025: Warszawa borgmester i front

Præsidentvalg 2025. Warszawas borgmester Rafal Trzaskowski ligner en klar vinder, hvis der var præsidentvalg i dag. Arkivfoto.

WARSZAWA: Der er præsidentvalg i 2025, hvor der skal vælges en ny præsident. I den seneste måling peger polakkerne på Warszawas borgmester.


Der skal være præsidentvalg i Polen i 2025. Den siddende præsident Andrzej Duda kan ikke genopstille, da han på det tidspunkt har siddet i to perioder. I 2020 blev Duda genvalgt med god hjælpe fra statslige medier, kirken og corona-pandemien. Den gang vandt han anden valgrunde med 51,03 procent af stemmerne. Duda var oppe mod Warszawa borgmester Rafal Trzaskowski, der fik 48,37 procent. Han udpegede Warszawa som LGBT-venlig by, hvilket fik regeringspartiet til at opfinde de såkaldte LGBT-frie zoner.

Præsidentvalg til folkeafstemning

Den tidligere præsident Lech Walesa, har foreslået en folkeafstemning. Den skal afkorte Dudas embedsperiode. Det sker som reaktion på, at han i forbindelse med valget den 15. oktober, ikke har optrådt som polakkernes præsident som forfatningen foreskriver – men som regeringspartiets formand, Jaroslaw Kaczynskis præsident. På grund af præsidenten, er der endnu ikke godkendt en ny polsk regering. Præsident Duda beskyldes for at trække tiden så lang tid som muligt, så den tidligere regering kan blive i kontorerne så lang tid som muligt.

Præsidentvalg i 2025 eller?

En præsidents valgperiode er på 5 år, men kan godt ændres gennem en folkeafstemning. Men en eventuel forkortelse af valgperioden, vil også være gældende fremover.

Sagen har været afsæt for en ny måling. Hvem vil polakkerne vælge som ny præsident, hvis der var valg i dag. I en undersøgelse af United Surveys, der er gennemført for det frie medie Wirtualna Polska, vil over hver tredje polak (33,8 procent) stemme på Warszawas borgmester Rafal Trzaskowski (Borgernes Platform – PO/KO). Anden pladsen indtages af fungerende og tidligere statsminister Mateusz Morawiecki (Lov og Retfærdighedspartiet PiS) får opbakning fra 19 procent af polakkerne.

På tredjepladsen er den nyvalgte parlamentsformand Szymon Holownia. Han er fra Polen 2050/Den Tredje Vej, der får støtte fra 13,4 procent af polakkerne. Han skal efter koalitionsaftalen være parlamentsformand i to år.

Herefter følger Krzysztof Bosak, formand for Konføderationen med 8,3 procent, den tidligere statsminister (2015-2017) Beata Szydło (PiS) med 7,7 procent – og endelig tidligere Slupsk-borgmester Robert Biedron, der i dag er medlem af Europa-Parlamentet for Lewica (Venstre) med 4,5 procent.

(Fortsættes under)

Valgrunder

Hvis en præsident bliver valgt i første valgrunde med mindst 50 procent af stemmerne, er han eller hun valgt. Hvis ingen kandidater er over 50 procent, gennemføres der en anden valgrunde 14 dage efter, hvor der kun kan stemmes på de to kandidater, der opnåede flest stemmer.

Der er først præsidentvalg i 2025, men hvis det skulle gennemføres i dag, tyder alt på at Warszawas populære borgmester Rafal Trzaskowski vinder.