WARSZAWA: Polen mindes Warszawa-opstanden, der blev indledt tirsdag for 79 år siden. Mange civile, kvinder og børn tog kampen op.
Heltene fra Warszawa-opstanden i 1944 bliver tirsdag mindet og hyldet for deres indsats. I dag klokken 17.00 er det 79 år siden, at polakkerne gik til kamp mod tyskerne i den polske hovedstad.
Klokken 17 tirsdag, går trafikken og aktiviteterne i Warszawa i stå i et minut. Et minuts stilhed for at mindes polske frihedskæmpere, der kæmpede i Warszawa-opstanden mod den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.
(Fortsættes under)
Watch this video on YouTube
Warszawa var den næstmest udbombede by i verden – kun overgået af Manila. Se i denne rekonstruktion, hvordan Warszawa så ud i 1945. Filmen er produceret af Opstandsmuseet.
Den Røde Hær så passivt til
Dengang – tirsdag for 79 år siden – stod den russiske Røde Hær kun nogle få kilometer fra østbredden af floden Wisla i Warszawa, og polakkerne havde da også ventet af russerne kom dem til undsætning. Men sådan gik det ikke.
Stalins tropper ventede til de tyske tropper havde gjort det af med opstanden og polakkerne, før han fortsatte angrebet mod vest – mod den tyske hovedstad Berlin. Den hjælp som Stalin havde lovet de allierede at give polakkerne, blev godt nok kastet ned til polakkerne. Men i containere uden faldskærm, så da ”hjælpen” nåede polakkerne, var det hele smadret af nedkastningen uden faldskærme. Men Stalin kunne bevise, at han havde sendt hjælpen. Det er ikke nyt, at polakkerne ikke har den store tiltro til russerne.
(Fortsættes under)
Prezydent @AndrzejDuda złożył wieniec przed Pomnikiem Powstania Warszawskiego.
79 lat temu ten plac widział jedne z najstraszniejszych wydarzeń #PowstanieWarszawskie, dlatego właśnie tutaj znajduje się pomnik, który upamiętnia ten czyn powstańczy — Prezydent RP. pic.twitter.com/QTFRfQPBrq
— Kancelaria Prezydenta (@prezydentpl) July 31, 2023
Mere end 200.000 dræbt
Opstanden varede i 63 dage og kostede cirka 200.000 civile polakker livet – mange af dem var kvinder og børn. 18.000 soldater fra den polske undergrundshær (AK) mistede også livet. Blandt modstandsgrupperne var der flere hundrede udlændinge, som hjalp polakkerne mod tyskerne.
Opstand i ghetto
Mange forveksler opstanden i 1944 med opstanden i den jødiske ghetto. Men det er to forskellige ting, og opstanden og udryddelsen af den jødiske ghetto skete året før.
Museum for Warszawa-opstanden
Museet for Warszawa-opstanden i den polske hovedstad giver et glimrende og retvisende indblik i den 63 dage lange opstand. Læs mere på nedenstående link.
LINK: Warszawa-opstanden på museum
Watch this video on YouTube