Polen udviser russisk diplomat i Poznan som tak for sidst

Russisk diplomat udvist af Polen
Polen har mandag udvist en russisk diplomat, som modsvar på Ruslands udvisning af en polsk diplomat lørdag. Diplomaten var tilknyttet det russiske konsulat i Poznan, der er Polens femte største by. Foto: Szewska/Poznan.

WARSZAWA: Polen har mandag eftermiddag udvist en russisk diplomat. Det sker som en reaktion på Ruslands udvisning af polsk diplomat.


Polen har mandag besluttet at udvise en russisk diplomat. Det sker som en reaktion på at Rusland har udvist en polsk diplomat lørdag, efter at hun fulgte en demonstration i Moskva. Også en diplomat fra Tyskland og Sverige, blev udvist ved samme lejlighed.

LÆS OGSÅ: Polsk, svensk og tysk diplomat udvist af Rusland

Udenrigsministeriet i Warszawa reagerede omgående ved at indkalde den russiske ambassadør. Overfor ambassadøren protesterede polakkerne over afgørelse, og fortalte at den polske diplomat havde udført officielle opgaver i overensstemmelse med hendes diplomatiske status. Udenrigsministeriet sagde lørdag, at man forventede, at de russiske myndigheder ville droppe beslutningen. I modsat fald vil Polen tage passende skridt.

Russisk diplomat i Poznan

Reaktionen kom så i dag, da en russisk diplomat blev udvist. Det er en medarbejder ved det russiske konsulat i Poznan, der er udvalgt til udvisning.

SE MEDDELELSE: Link til Udenrigsministeriet

stop fordomme polskeDet er de polske, tyske og svenske diplomaters deltagelse i demonstrationerne til fordel for Kremls hovedmodstander, Alexei Navalny, som de russiske myndigheder ikke mener var foreneligt med den diplomatiske status. Russisk politi slog hårdt ned på demonstranterne og 5.000 russere menes at være anholdt efter demonstrationer til fordel for Navalny.

Rusland – Tyskland t/r

Navalny blev arresteret, da han vendte tilbage til Moskva fra Tyskland i slutningen af januar, efter at han var kommet sig over en forgiftning i Rusland i august. En forgiftning, som mange mener at de russiske myndigheder og den russiske præsident Vladimir Putin står bag.

EU-ambassadørerne fra Polen, Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet og Rumænien krævede onsdag, at der indføres rejseforbud og indefrysning af aktiver mod flere russiske enkeltpersoner, som en konsekvens af Navalny-sagen.