Polens regering skylder over 160 millioner euro til EU

EU og Polen
EU skifter kurs. Indrømmelse på vej til europæiske landmænd fra den polske landbrugskommissær, der præsenterer detaljerne i næste uge. Arkivfoto.

STRASBOURG: Den polske regering skylder 160 millioner euro til EU for bøder på grund af brud på retsstaten, siger EU-kommissær.


Polen skylder EU over 160 millioner for bøder på grund af brud på retsstatsprincipperne, siger EU-kommissær Didier Reynders. Ordene faldt tirsdag i Europa-Parlamentets samling i Strasbourg om retsstatsprincipperne i Polen og Ungarn.

Sidste år idømte EU-domstolen Polen dagbøder på en million euro for at gøre “alvorlig og uoprettelig skade” på de europæiske værdier i fællesskabet. EU-domstolen har afgjort, at Polen skal ændre reglerne for den særlige disciplinære domstol for dommere, fordi det underminerer domstolenes uafhængighed.

EU’s justitskommissær Didier Reynders sagde i en tale i Europa-Parlamentet tirsdag:

– Vi står nu med et samlet krav på mere end 160 millioner euro. Han sagde også, at Polens forfatningsdomstol i de seneste måneder har truffet en række afgørelser, der strider mod grundlaget for unionens retstilstand.

Lys forude for EU?

Reynders roste et forslag fra præsident Andrzej Dudas lovforslag om ændringer i højesteret, og kaldte det for et positivt skridt.

– Det, der i sidste ende kommer til at betyde noget, er i hvor stort et omfang den endelige lovgivning kommer til at se ud. Det er op til det polske parlament, sagde EU-kommissæren. Han understregede, at kravene i EU-domstolens afgørelser fra 14. og 15. juli 2021, skal indfries.

PiS-MEP: I fortsætter med Rusland

Joachim Brudziński, der er medlem af Europa-Parlamentet for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), sagde at Ruslands krig mod Ukraine fortsætter, og at russerne har bortført mere end en million ukrainere – mange af dem er sendt til Sibirien.

– Og hvad er svaret fra jer, europæiske politikere? I har den frækhed at irettesætte den polske regering.

– Jeres grønne omstilling er baseret på russisk gas. Jeres ledere vil ikke stoppe handlen med Rusland, fordi I drømmer om sorte og blodplettede rubler, som i sikkert vil veksle til rene euro, sagde MEP’er fra det polske regeringsparti PiS.

 

Polen vil ikke acceptere modregning af bøder

Støt polennu.dk – engangsbeløb

Du kan betale med de mest anerkendte betalingsformer, når du vælger at støtte polennu.dk. Du kan give et engangsbeløb ved at trykke på et af beløbene, der sender dig videre til vores betalingsmodul.

DKK 100,00
DKK 200,00
DKK 500,00
DKK 1.000,00
DKK 5.000,00

Støt polennu.dk – fast månedligt beløb

Du kan også vælge at støtte os løbende, så du giver et bidrag hver måned, som du på et hvilket som helst tidspunkt kan fortryde igen.

DKK 50,00 pr. måned
DKK 100,00 pr. måned
DKK 200,00 pr. måned