IZMIR: Polsk journalistformand fra det regeringsvenlige SDP, er stemt ude af det europæiske forbund. En dansker takker af som formand.
En polsk journalistformand – formanden for det største af de polske journalistforbund (SDP) – Mariusz Arkadiusz Pilis – er som den eneste af kandidaterne ikke valgt til noget tillidshverv i det europæiske journalistforbund EFJ’s ledelse. Det var resultatet på organisationens generalforsamling i den tyrkiske by Izmir tirsdag.
300.000 journalister
Det europæiske journalistforbund repræsenterer 300.000 journalister fra 46 lande i Europa. Tre polske journalistforbund er medlemmer af EFJ.
LINK: Europas Journalistforbund
Mariusz Arkadiusz Pilis kommer fra det regeringsvenlige journalistforbund SDP. I 2017 blev han ansat som debatredaktør på det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP. SDP er det største af de tre polske journalistforbund, og i modsætning til de øvrige forbund, får SDP massiv støtte fra Kaczynski-regeringen gennem blandt andet Udenrigsministeriet i Polen.
Kontroversielt forbund i kontroversielle sager
Forbundet er også kontroversielt blandt journalister i og uden for Polen, da SDP har bakket op om regeringens overtagelse af frie medier gennem det statslige energiselskab PKN Orlen. Forbundet har heller ikke bakket op om kritikken af regeringens magtmisbrug overfor public servicemedierne, som EFJ, EU og mange andre har gjort.
Medier og domstole
Medierne er sammen med domstolene, de største kritikpunkter i konflikterne mellem Bruxelles og Kaczynski-regeringen. Og de europæiske journalistformænd sagde i dag, nej tak til den polske journalistformand. Han var den eneste af de 12 kandidater til ledelsen i EFJ, der ikke blev valgt til noget som helst.
Formandskandidat mødte ikke op
Til formandsvalget opnåede den polske journalistformand Mariusz Arkadiusz Pilis kun fire stemmer, de tre af dem var fra hans eget forbund SDP. Til valget om en plads i forretningsudvalget opnåede den polske journalistformand syv stemmer, og heller ikke her var det nok til at blive valgt.
Den polske journalistformand og kandidat til EFJ-formand, var da heller ikke selv mødt op til mødet i Izmir. Han deltog heller ikke online. En arrogance, der blandt nogle deltagere fremkaldte irritationer, siger polske deltagere til polennu.dk.
LÆS MERE OM MARIUSZ PILIS
(FORTSÆTTER UNDER FOTO)
Ny formand fra Central- og Østeuropa
Det blev i stedet kroatiske Maja Sever, der blev valgt som ny europæisk journalistformand. Maja Sever er i forvejen med i ledelsen af EFJ, og hun fik 137 stemmer til formandsvalget tirsdag eftermiddag.
LÆS MERE OM MAJA SEVER
En dansk ind og ud
Maja Sever afløser danske Mogens Blicher Bjerregård, der i ni år har været formand for de europæiske journalister. Han genopstillede ikke, da en formand kun kan sidde i to perioder. Tidligere var han formand for Dansk Journalistforbund, og er i dag en af hovedkræfterne i kampen for journalister og frie medier over hele verden. Bjerregård er også medinitiativtager til Free European Media konferencerne i Gdansk, der blev gennemført første gang i 2018. Det gjorde han sammen med Gdansk borgmester, Pawel Adamowicz, der blev myrdet året efter. Mogens Blicher Bjerregård arbejde nu freelance, og er involveret i arbejde og projekter for blandt andet Unesco og IMS.
LINK: Free European Media
Mens en dansker forlod den europæiske journalistorganisation EFJ, er en ny trådt til. Det er Dansk Journalistforbunds næstformand siden 2020, Allan Boye Thulstrup. Han blev valgt ind i ledelsen EFJ, som han har været en aktiv del af de seneste to år.
LÆS MERE OM ALLAN BOYE HER
STØT FRIE MEDIER – STØT POLENNU.DK
F.eks. med DKK 200,00 eller DKK 500,00