Den kontroversielle gasledning Nord Stream 1, der leverer gas direkte fra Rusland til Tyskland, blev åbnet i 2011 af Tysklands kansler Angela Merkel og Ruslands daværende præsident Dmitrij Medvedev. Foto: Nordstream.
WARSZAWA: Polens regering har bedt EU-kommissionen se på, om en ny tysk-russisk gasledning er i overensstemmelse med EU’s energipolitik.
Regeringerne i Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn – de såkaldte Visegrad-lande – har skrevet et fælles brev til EU-kommissionen, hvor de udtrykker bekymring over den ny gasledning mellem Tyskland og Rusland, som er på tegnebrættet under navnet Nord Stream 2.
Strider imod EU’s energipolitik
De fire central-europæiske lande opfordrer i brevet EU-kommissionen til grundigt at vurdere, om gasledningen er i overenstemmelse med EU’s energipolitik.
Den polske EU-præsident Donald Tusk sagde i december, at Nord Stream 2 ikke passer ind i EU’s strategi på energiområdet.
– Nord Stream 2 skulle være udelukket, for vores intention er at bryde afhængigheden af den dominerende gasleverandør og sikre flere forskellige leverandører, sagde Tusk.
Uden om Centraleuropa
Det er planen, at gasledningen Nord Stream 2 ligesom den allerede eksisterende Nord Stream 1 skal levere gas gennem Østersøen direkte fra Rusland til Tyskland uden om Polen og de andre lande i Centraleuropa.
Danmark kan blokere
Gasledningen skal løbe så tæt forbi Bornholm, at Danmark kan blokere projektet, hvis ikke det får en dansk miljø-godkendelse.
– Princippet er jo, at miljøet ikke må forstyrres, medmindre der er en god samfundsmæssig grund til det, og det er der ikke, siger Jørgen Henningsen, der er tidligere underdirektør i Miljøstyrelsen og tidligere Miljødirektør i EU til det danske dagblad Politiken. EU’s forbrug af gas er tværtimod faldet i årevis, siger Jørgen Henningsen.
– Så mens der under planlægningen af Nord Stream 1 kunne argumenteres med forsyningssikkerhed, er der ingen energipolitisk begrundelse for Nord Stream 2, siger Jørgen Henningsen til Politiken.