Præsident underskriver ny lov efter international kritik

Polens præsident Andrzej Duda har underskrevet ændringer til den såkaldte Tusk-lov efter omfattende international kritik. Foto: Grzegorz Jakubowski/KPRP.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda har underskrevet ændringer til en ny ”Tusk-lov”, efter massiv international kritik.


Polens præsident Andrzej Duda har igen underskrevet den såkaldte ”Tusk-lov” efter international kritik.

Den nye lov, der i første omgang var gældende fra 31. maj, er nu blevet korrigeret. Loven handler om nedsættelse af en kommission, der skal afdække relationer mellem Polen og Rusland i perioden fra 2007 til 2022. Den skal især finde ud af, om nogen polakker har samarbejdet med russerne, så det har truet Polens sikkerhed.

Statsminister fra 2007

Loven bliver kaldt for Tusk-loven, fordi kritikere mener at loven kun er opfundet for at kaste smuds på oppositionens statsministerkandidat Donald Tusk. Han blev statsminister i 2007. Året før var det regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski, der var statsminister. Men den periode er ikke omfattet af undersøgelsen.

(Fortsættes under)

Tusk-loven har samlet polakker til dagens protestmarch

LINK: Tusk-loven har samlet polakker til dagens protestmarch

Ændret efter international kritik

I den første ”Tusk-lov” ville tvivlsomme forbindelser med Rusland betyde, at en kandidat til parlamentsvalget ikke er valgbar. USA reagerede omgående, og EU satte ny rekord ved at indlede en sag, allerede tre dage efter at loven var vedtaget. Begge kritiserede loven for at være anti-demokratisk.

(Fortsættes under)

Go' Morgen Danmark TV2 - 2 juni 2023

Den massive kritik fik præsidenten til at udarbejde et ændringsforslag blot tre dage efter han havde underskrevet loven. Det er de ændringer, der nu er blevet endelig godkendt efter en ny politisk behandling i det polske parlament.

Det er meningen at den nye kommission skal arbejde hurtigt, og have et resultat klar allerede den 17. september i år – altså i næste måned. Det er årsdagen for Ruslands invasion af Polen i 1939, og en måned før det valg, der ventes at blive udskrevet til afholdelse den 15. oktober.

Om EU og USA stiller sig tilfredse med de nye ændringer, er redaktionen ubekendt.

Polens parlament har godkendt ny Tusk-lov til valget

LINK: Polens parlament har godkendt ny Tusk-lov