WARSZAWA: Polens parlament har fredag aften godkendt en ny Tusk-lov, der skal være klar med en konklusion 17. september.
Polens parlament har fredag aften godkendt en ny Tusk-lov, der skal erstatte den gældende, som præsident Andrzej Duda underskrev den 31. maj. Loven handler om, at der nedsættes en kommission der skal afdække, om nogle polakker i offentlig tjeneste har samarbejdet med Rusland i perioden fra 2007 – 2022.
Loven bliver kaldt Tusk-loven, fordi den er skræddersyet til at kaste smuds på den daværende statsminister Donald Tusk. Formålet er at stække ham – eller oprindeligt – helt at udelukke ham fra at stille op.
Donald Tusk blev statsminister i 2007. Året før var det partiformand Jaroslaw Kaczynski, der var statsminister.
(Fortsættes under)
📌#Sejm uchwalił nowelizację ustawy o Państwowej Komisji do spraw badania wpływów rosyjskich na bezpieczeństwo wewnętrzne Rzeczypospolitej Polskiej w latach 2007-2022. pic.twitter.com/J78fJcznb9
— Sejm RP🇵🇱 (@KancelariaSejmu) June 16, 2023
Voldsom kritik fra USA og EU
Den ny Tusk-lov kommer efter at både USA og EU fordømte den oprindelige i kraftige vendinger, og efter at Europa-kommissionen har indledt en ny sag mod Polen den 8. juni på baggrund af loven om den særlige kommission. Præsidenten lavede selv forslag til ændringer, blot to dage efter han selv havde underskrevet den oprindelige Tusk-lov. Der er foretaget ændringer i loven, men om det er nok til at gøre USA og EU trygge, er mere usikkert. Formålet med loven og kommissionen er den samme, dog må der ikke sidde politikere i den.
Rapport klar 17. september
I loven er det besluttet, at den første rapport fra kommissionen skal udkomme meget hurtigt og med et resultat den 17. september. Det er formentlig en måned før det polske parlamentsvalg. Det er med sikkerhed den dag Rusland gik ind i Polen i 1939 fra øst, efter aftale med Nazityskland der gik ind i Polen fra vest den 1. september samme år.
Nu er den nye Tusk-lov sendt videre til parlamentets overhus – senatet – og herefter skal præsidenten godkende loven igen, før den er gældende.
Watch this video on YouTube