Sammenstød mellem politi og vrede demonstranter

Polsk politi blev angrebet af vrede demonstranter, da der var protester mod EU-landbrugspolitikken i den polske hovedstad onsdag. Foto: Warszawa Politi.

WARSZAWA: Mange anholdt, da vrede demonstranter forsøgte at storme parlamentet og kastede brosten mod politiet.


Vrede demonstranter, politikere, journalister og landmænd udløste tumult i den polske hovedstad, da europæiske og polske landmænd som varslet lavede demonstrationer i Warszawa. 30.000 deltog i demonstrationer, oplyser Warszawa Kommune.

De vrede demonstranter kastede brosten mod politiet ved det polske parlament, da de forsøgte at trænge ind i bygningen. 13 politifolk blev kvæstet, og politiet greb til arrestationer af ballademagerne og benyttede tåregas.

(Fortsættes under)

Regering støtter landmændene

Selv om landmændene protesterede foran parlamentet, så mangler der ikke støtte fra de polske politikere. Sagen er dog blev brugt af det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), selv om de har accepteret det problem, som er skyld i landmændenes demonstrationer. Det er åbningen af import af russisk, hviderussisk og ukrainsk korn gennem EU, der har udløst vreden. Importen har betydet, at landbrugspriserne er blevet halvereret, og mange har måtte gå fra hus og hjem i Polen og andre EU-lande.

(Fortsættes under)

Statsminister advarede

Den polske statsminister Donald Tusk advarede mod åbningen af import fra Ukraine, men blev dengang af PiS-partiet beskyldt for at pleje russiske interesser. I dag fik Donald Tusk skylden for problemet. Tusk har krævet at EU løser problemet, og at man kunne begynde med at forbyde import af russiske og hviderussiske landbrugsprodukter.

PiS og vrede demonstranter

Det er PiS og Jaroslaw Kaczynski der har udpeget EU landbrugskommissær Janusz Wojciechowski, som det tidligere regeringsparti nu også tager afstand fra. EU-kommissæren sagde tidligere i dag, at der kommer en løsning fra Europa-kommissionen i næste uge. Det er dog blevet afvist af en talsmand for Europa-Kommissionen.

(Fortsættes under)

Torsdag skal den polske landbrugskommissær fortælle om planerne i det polske parlament Sejmen.

Tusk indkalder til pressemøde

Polens statsminister Donald Tusk har indkaldt til pressemøde torsdag morgen klokken 7:40.

polennu.dk gætter på at det vil handle om onsdagens voldelige sammenstød, og vi vurdere, at Donald Tusk vil bruge pressemødet til at skælde ud på de voldelige elementer bag angrebet på politiet. Han vil formentlig også skælde ud på den tidligere PiS-regering, der onsdagen igennem har opildnet til balladen, selv om utilfredsheden er en konsekvens af den tidligere PiS-regerings politik.

Tusk vil sikkert også igen understrege, at regeringen er på landmændenes side. Han vil også fortælle, at han har lagt pres på EU for en løsning. En løsning som EU-landbrugskommissæren har bekræftet, er på vej i næste uge.

Tusk vil formentlig også mane til besindighed fordi balladen kun gavner Rusland, og han vil sikkert også fortælle, at Putin i vanlig stil også har en finger med i spillet.

Pressemødet er indkaldt med kort varsler, og bliver klokken 7:40.

Støt frie medier – støt polennu.dk her

Engangsbidrag
DKK 200,00
DKK 500,00
DKK 1.000,00.

Hver måned
DKK 50,00
DKK 100,00
DKK 200,00