NATO-øvelse i farligt område: Sulwalki korridoren

Sulwalki korridoren er 65 kilometer lang, og vil kunne styrke Rusland og skabe landfast kontakt med enklaven Kaliningrad, og afskære Estland, Letland og Litauen fra NATO-blokken. Foto: Litauens Hær.

BIALYSTOK: NATO-øvelse i højspændt område mellem russisk enklave og Rusland: Sulwalki korridoren i Litauen og Polen.


En NATO-øvelse er skudt i gang i Sulwalki korridoren i Litauen og Polen, et område af stor sikkerhedspolitisk interesse. Det er NATO-styrker fra USA, Portugal, Litauen og Polen der deltager i øvelsen.

NATO-øvelsen har navnet Brave Griffin 24/II, og er koncentreret omkring byerne Druskininkai, Alytus og Varėna på den litauiske side af grænsen mod Polen. Mere end 1.500 soldater og 200 militære enheder deltager, oplyser Litauens væbnede styrker.

Øvelsen er en del af den 90.000 mand m/k store NATO-øvelse med deltagelse fra samtlige 32 NATO-lande. Øvelsen er et svar på Ruslands invasion af Ukraine.

– Det er et klart signal om den stærke beslutsomhed og forpligtelse fra alliancemedlemmerne til det gensidige forsvar, siger en talsmand fra Litauens væbnede styrker til den polske tv-station RMF.

Hvorfor er Sulwalki området så vigtigt?

65 kilometer mellem Hviderusland og Rusland.

Grænsen blev aftalt gennem Sulwalki-aftalen fra 1920 og efter Første Verdenskrigs afslutning. Området har været meget tyndt befolket, og grænsedragning har været ubetydelig. Litauen var en del af Sovjetunionen og Polen var en del af Warszawa-pagtlandene under kontrol fra Moskva. Men da Polen fik sin frihed i 1989 og Sovjetunionen gik i opløsning i 1991, blev grænsen pludselig vigtig. Det er den korteste rute over land mellem den russiske enklave Kaliningrad og Hviderusland/Belarus, som er Ruslands allierede.

65 kilometer

Da Polen og Litauen blev medlemmer af NATO, har man været bevidst om, at i tilfælde af en konflikt, vil Rusland formentlig sikre sig adgang til Kaliningrad gennem Sulwalki fra Hviderusland. Sulwalki korridoren er 65 kilometer lang.

Siden årtusindeskiftet har Rusland forsøgt at forhandle sig frem til en korridor mellem Kaliningrad og Grodno i Hviderusland. Men planerne er blevet afvist af Polen, Litauen og et samlet EU. Det er ikke mindst det sikkerhedsmæssige aspekt og de dårlige erfaringer med Moskva, der fik Polen og Litauen til at sige nej.

Øget NATO-overvågning og beredskab

Siden Ruslands besættelse af Krim og Donbas-regionen i 2014, har NATO udvist stigende bekymring for, at Rusland kunne finde på at gå gennem Sulwalki til Kaliningrad. På den måde kan Ruslands afskære NATO-landene Letland, Litauen og Estland fra at være landfast med de øvrige NATO-lande. Og med forbindelsen til enklaven, vil Rusland vinde taktiske og logistiske fordele i tilfælde af krig. Det ved man i NATO, og derfor er der tusindvis af soldater i området, for at afskrække Rusland mod at forsøge at gå gennem Sulwalki – og dermed ind i NATO-lande. Siden Ruslands seneste krig mod Ukraine i 2022, har NATO øget tilstedeværelsen og omfanget af øvelser i området.

Men der er også mange andre gode grunde til at holde Sulwalki området på litauisk og polske hænder. Der er planlagt – og næsten fuldendt – et europæisk motorvejsnet fra Polen og hele vejen til Finland gennem, Sulwalki området.

NATO opretholder – sammen med Polen, Litauen og andre NATO-enheder – den skarpe overvågning af grænseområdet i Sulwalki efter øvelsen er slut.

 

Why the Suwalki Gap plays a crucial role in NATO's conflict with Russia - NATO General Breedlove

 

Vi har fravalgt at have en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.