20 år i EU: Generationer har drømt om det her

Den 1. maj 2004 mødtes Polens og Tysklands udenrigsministre på grænsen mellem de to lande. Efter Polens 20 år i EU mødtes de nuværende udenrigsministre samme sted. Privatfoto.

SLUBICE: Polens og Tysklands udenrigsministre mødtes på historisk sted. Generationer har drømt om det her, sagde Radek Sikorski efter 20 år i EU.


Torsdag blev Polens 20 år i EU markeret på grænsen mellem Tyskland og Polen – Frankfurt am Oder på den tyske side og i Slubice på den polske side.

Polens og Tysklands udenrigsministre Radosław Sikorski og Annalena Baerbock deltog.

20 år i EU – første møde på grænsen

– Vi fejrer noget, som generationer af polakker har drømt om – at Polen blev et normalt europæisk demokrati. Og det skete. Her i Słubice er det særligt bevægende, fordi en symbolsk forhindring åbnede sig, sagde Sikorski. Han henviser til 1. maj 2004, hvor de to landes daværende udenrigsministre også mødtes, da Polen blev officielt EU-medlem.

Rydder op efter Churchill, Stalin og Roosevelt

Onsdag besøgte Polens tidligere udenrigsminister Włodzimierz Cimoszewicz også Słubice. Den 1. maj 2004 var han sammen med sin daværende tyske kollega Joschka Fischer på broen der forbinder byerne over Oder.

Til det polske nyhedsbureau PAP siger den tidligere udenrigsminister.

-Jeg husker det tydeligt. Endnu en gang indser jeg, at det nok var det vigtigste øjeblik i hele min politiske karriere.

– Vi slettede den temmelig dystre arv fra de beslutningerne som Churchill, Stalin og Roosevelt tog på Jalta – jeg er simpelthen stolt, siger Wlodzimierz Cimoszewicz til PAP 20 år efter.

Statsminister: Tak til heltene

Statsminister Donald Tusk har også kommenteret de 20 år i EU. Han skrev på X-twitter:

– Lad os i dag mindes dem, der modigt og kreativt indledte vores vej til Unionen. Om Lech Wałęsa og statsministrene (Tadeusz) Mazowiecki, (Jan Krzysztof) Bielecki og (Hanna) Suchocka. Mange tak!

Den polske statsminister er sygemeldt med lungebetændelse i denne uge, og har ikke deltaget i 20 års markeringerne.

polennu.dk har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.