Ambassadør: Der er mange grunde til at fejre Polen

Polens ambassadør i Danmark Antoni Fałkowski var vært i anledningen af den polske grundlovsdag. -Der er mange grunde til at fejre Polen i disse dage, sagde ambassadøren i sin tale med henvisning til EU og NATO. Her ses ambassadørparret sammen med en del af staben på ambassaden i Hellerup. Foto: Hasse Ferrold.

KØBENHAVN: Polens ambassadør Antoni Fałkowski siger, at der er mange ekstra gode grunde til at fejre Polen på grundlovsdag i år. Polens 25 år i NATO og 20 i EU.


– Der er mange grunde til at fejre Polen i disse dage, sagde Polens ambassadør i Danmark Antoni Fałkowski, da Europas første grundlov blev fejret torsdag på den polske flagdag. Det er grundlovsdag i Polen, og en fridag for polakker, som mange bruger til en miniferie.

Ambassadør tale

Dagen blev markeret torsdag på den polske ambassade. I sin tale foran ambassadører fra de fleste venligsindede land og venner af huset, sagde Polens populære ambassadør Antoni Fałkowski, at der er mange grunde til at fejre Polen i disse dage. Den 1. maj var det 20-årsdagen for Polens medlemskab af EU, som blev aftalt ved optagelsesforhandlingerne i december 2002 i København. 2. maj er det flagdag, og den 3. er grundlovsdag.

Fałkowski forklarede i sin stærke og underholdende tale på ambassaden, at udover medlemskabet af EU er det i år også 25 året for det polske medlemskab af NATO.

(Fortsættes under)

Forsvarsadvokat Rene Offersen, Danmarks førende Polens ekspert Anna Werenberg og professor Mads Dagnis Jensen, CBS var blandt gæsterne på Polens ambassade i Hellerup, da den polske grundlovsdag blev markeret. Foto: Jens Mørch.

Vigtige datoer

Nationaldagen (11. november) og grundlovsdag (3. maj) er de vigtigste nationale helligdage i Polen. Grundlovsdag markeres normalt med optog og festligheder overalt i Polen.

233 år gammel grundlov

Den polske grundlov blev underskrevet i Warszawa den 3. maj 1791, og forud var gået flere års debat, diskussioner og dramatiske forhandlinger i Sejmen.

Europas første grundlov

Det var Europas første nedskrevne grundlov, og nummer to i verden efter USA (1789). Forfatningen ændrede det politiske system i Polen og førte til oprettelsen af en moderne nation med demokrati og frie borgerrettigheder. Det var her tredelingen af magten blev defineret.

Virkede kun et år

Polens grundlov er fra 1791, mens landet havde union med Litauen. Men grundloven var kun gældende i cirka et år, da russerne uden krigserklæring angreb Polen med 97.000 mand i den polsk-russiske krig i 1792.

Forbudt under kommunismen

Traditionen med fejringen af 3. maj blev genindført da Polen atter blev en fri nation efter Første Verdenskrig i 1918. Efter Anden Verdenskrig, forbød Moskva polakkerne at fejre denne vigtige nationale dag. I 1951 blev dagen officielt afskaffet, og er blevet fejret igen siden 1990. I 2007 blev Grundlovsdag officiel helligdag igen, og dermed fridag i Polen.

National flagdag

Torsdag var det 2. maj, som er national flagdag i Polen. Sammen med en anden helligdag, 1. maj, betyder det at mange polakker bruger feriedagene til en miniferie. 1. maj er en af de eneste traditioner fra kommunisttiden, som stadig fastholdes. Det betyder nemlig, sammen med grundlovsdagen, at der er en miniferie i udsigt.

 

Europas ældste grundlov er fra 3. maj 1791

 

polennu.dk har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.