Europas ældste grundlov er fra 3. maj 1791

grundlov polen walesa lykketoft
Polens tidligere præsident Lech Walesa går altid med en t-shirt med teksten: Forfatning. Det gør han i protest mod, at Kaczynski-regeringen ikke overholder forfatningen. Her er han sammen med tidligere minister og FN-formand Mogens Lykketoft, der har den tilsvarende t-shirt oversat til dansk. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

WARSZAWA: Polens forfatning eller grundlov blev underskrevet i dag for 231 år siden. Det er grundlovsdag og helligdag i Polen.


I dag er det grundlovsdag – en af de vigtigste nationale helligdage i Polen. Nationaldagen (11. november) og grundlovsdag (3. maj) er de vigtigste nationale helligdage i Polen. Grundlovsdag markeres normalt med optog og festligheder mange steder i Polen, og især i den gamle bydel i Warszawa. Men i år er festlighederne begrænset af corona-pandemien.

231 år gammel grundlov

Den polske grundlov blev underskrevet i byen den 3. maj 1791, og forud var gået flere års debat, diskussioner og dramatiske forhandlinger i Sejmen.

Europas første grundlov

Det var Europas første nedskrevne grundlov, og nummer to i verden efter USA (1789). Forfatningen ændrede det politiske system i Polen og førte til oprettelsen af en moderne nation med demokrati og frie borgerrettigheder. Det var her tredelingen af magten blev defineret.

Virkede kun et år

Polens grundlov er fra 1791, mens landet havde union med Litauen. Men grundloven var kun gældende i cirka et år, da russerne uden krigserklæring angreb Polen med 97.000 mand i den polsk-russiske krig i 1792.

Forbudt under kommunismen

Traditionen med fejringen af 3. maj blev genindført da Polen atter blev en fri nation efter Første Verdenskrig i 1918. Efter Anden Verdenskrig, forbød Moskva polakkerne at fejre denne vigtige nationale dag. I 1951 blev dagen officielt afskaffet, og er blevet fejret igen siden 1990. I 2007 blev Grundlovsdag officiel helligdag, og dermed fridag i Polen.

National flagdag

I går var det 2. maj, som er national flagdag i Polen. Sammen med en anden helligdag, 1. maj, betyder det at mange polakker bruger feriedagene til en miniferie. 1. maj er en af de eneste traditioner fra kommunisttiden, som stadig fastholdes. Det betyder nemlig, sammen med grundlovsdagen, at der er en miniferie i udsigt.

LINK: Polens forfatning af 3. maj 1791

Flere polske nyheder på dansk? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt.
Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.