Polsk milliardtab på forbindelse til Hizbollah og Iran

Det polske nationale energiselskab Orlen, har trods advarsler samarbejdet med libanesisk forretningsmand, med forbindelse til Hizbollah. Bekendtskabet har kostet de polske skatteydere 1,6 milliarder zloty. PR-foto.

WARSZAWA: Et milliardtab er holdt hemmeligt i det statsejede energiselskab Orlen, efter tvivlsom handel med relationer til Hizbollah og Iran.


Et hidtil hemmeligholdt tab på 1,6 milliarder zloty er afsløret i det statsejede energiselskab Orlen. Pengene er tabt i forbindelse med en libanesisk forretningsmand Samer A., der er mistænkt for nære relationer til terrorgruppen Hizbollah.

Polens statsminister Donald Tusk er blevet informeret om sagen, og har bedt justitsminister Adam Bodnar og koordinatoren for de polske tjenester om et møde om sagen.

Det er Onet-journalisten Jacek Harłukowicz, der har afsløret sagen.

(Fortsættes under)

Polen importerer fortsat olie og gas fra Rusland

Fra borgmester til energidirektør

Den nu fyrede Orlen-direktør Daniel Obajtek, der var indsat af den tidligere Kaczynski-regering, var ansvarlig for handlen. Obajtek var tidligere borgmester for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) – og fra inderkredsen i partitoppen. Han blev i 2018 sat ind som direktør for Polens største og statsejede energiselskab Orlen. Han blev fyret da Kaczynski-regering tabte valgte i oktober, og regeringsmagten i december.

Polens statsminister Donald Tusk vil have ham stillet til ansvar. Polakkerne skal kende sandheden, skriver Tusk på X-twitter.

Orlen-direktøren ignorerede alle advarsler og satte Samer A. i spidsen for OTS (Orlen Trader Switzerland), der er et Orlen-datterselskab, som blev dannet i august 2022 i det schweiziske skattely Zug.

PiS-direktør advaret

Onet dokumentere også, at Orlen-direktøren modtog advarslerne lang tid før OTS blev oprettet. Direktøren for Orlen blev også advaret om at forretningsmanden var mistænkt for at have kontakter med terrororganisationen Hizbollah, der er finansieret af Iran. Han er også kendt for at handle med olie fra Iran. Den libanesiske forretningsmand er også mistænkt for momssvindel og skattesvig. Trods advarslerne, indgik den tidligere PiS-borgmester og Orlen-direktør, aftaler med ham. Hvad der er blevet af de 1,6 milliarder polske skatte zloty vides ikke, men det vil justitsministeren og anklagemyndigheden prøve at finde ud af.

Formanden for regeringspartiet Borgernes Platform gruppe i parlamentet, siger til onet.pl.

– Orlen, Obajtek, Hizbollah … afsløringerne om den tidligere regering er utrolige. I dag fik vi endnu et tragisk signal om, hvad det var vi flygtede fra den 15. oktober (parlamentsvalget, red.). Jeg kan forsikre jer om, at tjenesterne og anklagemyndigheden arbejder på højtryk. Og der er meget arbejde, siger Zbigniew Konwiński til onet.pl. En anden politiker skrev på X-twitter:

– En kvart milliard dollars for en 25-årig kinesisk mand fra Dubai, der køber venezuelansk olie gennem et schweizisk selskab – drevet af en mand med bånd til Hizbollah og til ulovlige handel med iransk olie. Det lyder som et manuskript til en B-film, og det her er Orlen, skriver Adam Traczyk, der er en leder af en polsk stiftelse, og tidligere kandidat til Europa-Parlamentet for Robert Biedron partiet – Wiosna.

Afsløringen har vakt stor forargelse i Polen, men mange skandalesager fra den tidligere PiS-regering er under opklaring, og der ventes mange anklageskrifter mod politikere i den kommende tid. Også den nuværende præsident Andrzej Duda vil blive tiltalt for brud for forfatningen, og seneste også for at tale offentligt om fortrolige nationale spørgsmålet.

 

polennu.dk har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.