Warszawa borgmester: Valgene på søndag er vigtige

Lokale og regional valgene på søndag i Polen er vigtige, mener Warszawa borgmester Rafal Trzaskowski. Valgene skal gøre en ende på populismen i Polen, mener borgmesteren, der også er næstformand i regeringspartiet Borgernes Platform og tidligere præsidentkandidat. Han ventes også at stille op til præsidentvalget i 2025. Foto: TwitterTrzaskowski.

WARSZAWA: Borgmester i Warszawa Rafal Trzaskowski siger at valgene på søndag er vigtige, for at opnå en afslutning på populismen.


Warszawa-borgmester og præsidentkandidat Rafal Trzaskowski siger, at lokal og regional-valgene på søndag er afgørende for et endegyldigt farvel til populismen i Polen.

– Jeg håber, at alle forstår, hvor vigtige disse valg er. Mest af alt fordi der skal tages endnu et skridt for definitivt at fjerne PiS (Lov og Retfærdighedspartiet, red.) fra magten og begrave chancen for populisternes tilbagevenden. I dag foregiver PiS at være forsonende og positivt indstillet overfor virkeligheden. Derfor har vi brug for et stærkt signal om, at polakkerne ikke falder for den slags, siger Rafal Trzaskowski, borgmester i Warszawa, der stiller op til endnu en periode som borgmester til Onet.

Fører stort ved valget søndag

Rafal Trzaskowski er dog ikke selv bange for PiS-kandidaten i den polske hovedstad. Og det giver seneste måling ham heller ingen grund til at være, selv om han ikke selv tror på, at PiS får under ti procent.

  • Rafal Trzaskowski, Borgernes Platform (PO) – 48 procent
  • Magdalena Biejat, Lewica (Venstre) – 12 procent
  • Tobiasz Bocheński, PiS (Lov og Retfærdighedspartiet) – 9 procent.

Der er direkte valg til borgmester i Polen, og første valgrunde er søndag, den 7. april. Hvis ikke en borgmesterkandidat opnår 50 procent i første valgrunde, skal de to kandidater med flest stemmer ud i en anden valgrunde. Den er planlagt til søndag, den 21. april. Ved seneste kommunalvalg i oktober 2018, vandt Trzaskowski i første valgrunde med 56,67 procent. Han har været en af hoved arkitekterne bag Warszawas status som LGBT-venlig by. En handling, der fik den tidligere regering til at føre en anti-LGBT-retorik, samt at udstede lokale og regionale erklæringer, der populært er kendt som LGBT-frie zoner.

Warszawa-borgmesteren mener, at stemmeprocenten bliver afgørende før, om han selv bliver valgt i første runde.

Smolensk monument bliver

Borgmesteren vil ikke, flytte Smolensk-monumentet i centrum af hovedstaden, som flere af hans partifæller ønsker.

– Jeg tror, at der allerede er så mange dybe splittelser i vores samfund, at det er fuldstændig unødvendigt at lede efter et nyt, der kan være årsag til et kæmpe slagsmål, siger Trzaskowski.

Selvmordsbomber
Det var på dette Smolensk monument i centrum af Warszawa, at en selvmordsbomber i næsten 3 timer holdt polsk politi i skak. Det lykkedes politiets forhandler at få ham til at opgive ideen. Arkivfoto.

 

Flere polske valg. Vi har nemlig fravalgt at have en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.