Præsidentvalg 2025: Polakkerne skal ud i to valgrunder

Præsidentpaladset_i_Warszawa_viser_det_runde_bord_frem_for_publikum_på_20_års_dagen_for_rundsbordssamtalernes_afslutning_0
Præsidentvalg 2025 bliver holdt på to søndage i perioden mellem den 4. maj og 19. oktober. Vinderen kan flytte ind her centralt i Warszawa i præsidentpaladset. Den siddende præsident kan ikke fortsætte. Arkivfoto.

WARSZAWA: En ny måling forud for det kommende præsidentvalg 2025, viser at polakkerne skal ud i to valgrunder.


En ny måling der er gennemført af IBRiS for Radio Zet, viser at polakkerne skal ud i to valgrunder til præsidentvalg 2025. Ingen af de kendte kandidater, kan i dag samle 50 procents opbakning.

Warszawa borgmester i front

Målingen forud for præsidentvalg 2025 viser med det kendte kandidatfelt, at det bliver Warszawas borgmester Rafał Trzaskowski og formanden for parlamentets underhus Sejmen, Szymon Hołownia, der skal ud i den anden valgrunde sammen. Den der får flest stemmer, bliver ny polsk præsident næste år.

Præsidentvalg 2025 – kandidater

Rafał Trzaskowski (28,3 %) – Warszawa borgmester, Borgernes Platform (PO)

Szymon Hołownia (24,0 %) – formand for Sejmen (2023-2025), formand for Polen 2050 og Den Tredje Vej

Tobiasz Bocheński (16,1 %) – Lov & Retfærdighedspartiet (PiS)

Krzysztof Stanowski (3,2 %)

Dorota Gawryluk (0,2 %)

Ved ikke (26,4 %)

Kan ikke genopstille

Valget betyder dermed, at Lov og Retfærdighedspartiet mister præsidentposten, da partiets kandidat ligger langt nede i målingen. Den siddende præsident Andrzej Duda er fra PiS, men kan ikke genopstille da han har siddet i to perioder. Ved præsidentvalget i 2020 vandt Andrzej Duda (51,03 procent) knebent over Rafał Trzaskowski (48,97 procent) i anden valgrunde.

Målingen viser også at 68,4 procent af polakkerne vil stemme.

Præsidentvalg 2025 – maj eller oktober?

Andrzej Duda blev genindsat som præsident den 6. august, og ifølge den polske forfatning kan præsidentvalget holdes tidligst 100 dage før embedsperiodens udløb, eller senest 75 dage efter. Det betyder, at der tidligst kan blive præsidentvalg søndag, den 4. maj 2025 – og senest den 19. oktober.

(Fortsættes under)

Polske topfolk udebliver når præsident tages i ed

LINK: Polske topfolk udebliver når præsident tages i ed

Valget er dit

Uanset hvem der bliver præsident i Polen, så er polennu.dk fortsat verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905. Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.

Warszawa-borgmester Rafal Trzaskowski er mere populær end Polens præsident Andrzej Duda. Traditionelt er en polsk præsident altid den mest populære. Trzaskowski var også kandidat ved seneste præsidentvalg. Her ses han med den amerikanske præsident Joe Biden i Warszawa. Arkivfoto.
Hastebehandling Polen
Parlamentsformand Szymon Hołownia vil ikke efterkomme præsident Andrzej Dudas ønske om at hasteindkalde parlamentet på grund af hans veto mod finansloven. Vi mødes som planlagt, siger formanden. Næste møde bliver derfor den 10. januar. Foto: Sejmen.
Polens præsident Andrzej Duda har skrevet finansloven for 2024 under, så den er gældende. Men han har også sendt gyldigheden videre til vurdering hos forfatningsdomstolen, for at sabotere Donald Tusk regeringens arbejde på anmodning fra partiformand Jaroslaw Kaczynski. Arkivfoto.