Russiske myndigheder i protest ved Katyn-kirkegård

Russiske myndigheder
Russiske myndigheder, bulldozere og lastbiler har deltaget i en protest, hvor de simulerede at ville jævne Katyn-kirkegården ved Smolensk med jorden. PN Teknik.

SMOLENSK: Aktivister og russiske myndigheder bag protest, og har simuleret at ville fjerne Katyn-kirkegården, hvor 4.421 polakker ligger begravet.


Russiske myndigheder og aktivister, har gennemført en protest foran Katyn-kirkegården ved Smolensk, hvor 4.421 polakker ligger begravet. På 12-årsdagen for flyulykken i Smolensk, hvor 96 polakker blev dræbt, kørte flere tunge entreprenørmaskiner – bulldozere og mange lastbiler, op foran indgangen til Katyn-kirkegården.

У мемориала в Катыни прошла акция, обращенная к простым польским гражданам

I forbindelse med aktionen blev der oplæst en erklæring, målrettet til polakker:

– På vegne af borgerne i Smolensk og hele det russiske folk, appellerer vi til jer menige polakker. At have kontakt med de polske politikere giver ikke mening, for de er har russer-fobi og de sammenligner os med nazisterne i det 21. århundrede, hedder det i erklæringen fra de russiske myndigheder, der også slår fast at Katyn-kirkegården er hellig for mange polakker.

– Vi vil ikke gå op i, hvem der skød de polske soldater og officerer. Vi vil dog gerne understrege, at vi respekterer jeres begravelser og kirkegårde på vores jord. De maskiner vi har samlet her, er magen til dem, der bliver brugt til at ødelægge monumenter for soldater fra Den Røde Hær, der i 1945 befriede Polen. I modsætning til jer er vi mennesker, og ikke nazister. Vi vil aldrig gøre det.

– Jeres politikere ødelægger monumenterne for soldater og officerer fra Den Røde Hær, der døde og befriede Polen fra nazisterne. Husk det I almindelige polakker, står der i talen.

Russiske myndigheder bag mord

Den polske krigskirkegård i Katyn (Gniezdów) blev opført i årene 1999 – 2000. Den blev bygget på initiativ af Sammenslutningen af Katyn Familierne. Der er begravet 4.421 officerer og kadetter fra den polske hær på stedet. De var krigsfanger fra Kozelsk-lejren, og blev myrdet i 1940. De blev transporteret med tog til Gniezdowo-banegården og derefter ud i Katyn-skovene hvor de blev dræbt.

Skudt i nakken

De begravede på Katyn-kirkegården blev alle henrettet ved nakkeskud af den særlige militære russiske enhed NKVD i 1940. I alt blev cirka 22.500 højtstående polakker dræbt i den såkaldte Katyn-massakre.

Russiske myndigheder nægtede ethvert kendskab til mordene, og Sovjetunionen gav tyskerne skylden for mordene. Ordren om at henrette polakkerne, blev givet af den sovjetiske diktator Josef Stalin personligt den 5. marts 1940.

Smolensk ulykken: 96 polakker døde uden grund