10 millioner polakker har stemt ved præsidentvalget i USA

  Op_mod_ti_millioner_polakker_har_stemt_i_USA_i_dag

  Polakker i USA er hårdt ramt af bygge- og anlægskrisen. Tidligere har de stemt på republikanerne, men finanskrisen har fået dem til at sætte krydset ved demokraterne. Foto: Davitydave.


  Polakkerne i USA har de seneste årtier stemt på en republikansk præsidentkandidat. Men ikke denne gang siger meningsmålinger. Finanskrisen får skylden.


  Op mod 10 mio. polakker i USA har deltaget i dagens parlamentsvalg. Siden 1960’erne har polske immigranter i Amerika traditionelt stemt republikansk, men i år har de fleste peget på den demokratiske kandidat, Barack Obama, siger opinionsmålinger.

  Ud med abort og religion

  Den polske journalist Magda Nytko Partyka fra Chicago, hvor der bor mange polakker, siger til Polske Radio, at polakkerne i USA har ændret deres stemme-mønster radikalt. Ifølge Nytko Partyka er årsagen til stemmeskredet, hovedsagligt den økonomiske krise. Den polsk-amerikanske journalist, mener at abort og religion er langt mindre vigtigt end vælgernes økonomiske forhold. Mange af de polakker som bor i USA arbejder i bygge- og anlægssektoren, men efter finanskrisen er byggeriet gået i stå og mange polakkers situation er blevet væsentligt forværret.

  Korrektion

  I lighed med resten af Europa støtter et flertal af polakkerne også Barack Obama, selv om flere danske ’eksperter’ har påstået, at polakkerne er de eneste EU-borgere, der støtter den republikanske kandidat John McCain. Men det er ikke korrekt. Ifølge samtlige anerkendte polske meningsmålinger har polakkerne, i lighed med deres landsmænd i USA, peget på demokraternes Barack Obama.