Krigen mellem Israel og Polen om Auschwitz

    Auschwitz-Birkenau
    Den tidligere tyske og nazistiske udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau blev befriet i dag for 78 år siden. Arkivfoto.

    Det gruvækkende skilt – Arbeit Marcht Frei – ved indgangen til den tyske-nazistiske koncentrations og udryddelseslejr Auschwitz – Birkenau kostede over 1 million mennesker livet. Mange af dem var polakker og jøder. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


    WARSZAWA: En ny lov der kan give 3 års fængsel for at kalde Auschwitz for polsk, har sat sindene i kog over hele verden. OSCE, FN, USA og Israel er bekymret for ytringsfriheden i Polen.


    I den forgange uge har en ny lov, der endnu mangler præsidentens godkendelse, sat sindene i kog. Og ikke nok med at samtlige jødiske kredse er i oprør, også USA, FN og OSCE er ude med stærk kritik af Polen. Men debatten kører på forskellige niveauer og med et hav af misforståelser. En kendsgerning der er fremkaldt af de ekstreme nationalister i både Polen og Israel, der bruger konflikten indenrigspolitisk. I forvejen er det dog kriminelt at benægte Holocaust i Polen.

    Tysk nazilejr

    Det er heller ikke nyt, at Polen gør en indsats for at rette medier og andre, der fejlagtigt betegner Auschwitz som polsk. Fejlene er i de fleste tilfælde blevet rettet. Det er nemlig en international anerkendt definition, at Auschwitz var tysk. UNESCO bruges definitionen: Auschwitz Birkenau, tysk nazi-koncentrations og udryddelseslejr.

    Fængsel for ytringer

    Det nye radikale tiltag er, at Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski, nu med en færdig vedtaget ny lov, vil straffe folk der omtaler lejren som polsk med op til 3 års fængsel.
    Kritikken er haglet ned over Polen fra alle sider. OSCE repræsentant for pressefrihed, Harlem Désir, mener at loven er et brud på ytringsfriheden. Han siger også, at man ikke kan gøre samtale om historiske begivenheder kriminelle.
    Kaczynski, der selv er jurist, ved udmærket godt hvad han gør.

    Tale i øst og vest

    I Polen udlægges konflikten om Auschwitz nemlig som om, at udlandet ikke vil acceptere og indrømme, at lejren var bygget af Nazityskland, men at den var polsk. Det passer også ind i Kaczynskis anti-tyske kampagne for at få krigsskade erstatning fra Tyskland på grund af Anden Verdenskrig, selv om spørgsmålet er afklaret ved flere lejligheder.
    Polakkerne har ikke forstået – eller har ikke fået fortalt – at den kendsgerning at lejren var tysk for længst er anerkendt og accepteret af det internationale samfund. Det er ytringsfriheden og de demokratiske værdier der med fængselsstraf for ytringer, der er i fare, og det er den reelle årsag til den voldsomme kritik der hagler ned over Polen. Fredag fyldte sagen det meste af sendefladen på de polske tv-stationer.

    Vil skjule sandheden

    Sagen bruges nu af jødiske kredse til at beskylde Polens Kaczynski for at ville skjule sandheden om, at også polakker tog del i samarbejdet med tyskerne. Ifølge de israelske myndigheder var der 0,1 procent af polakkerne der samarbejdede med tyskerne under Anden Verdenskrig. Et tilsvarende antal polakker blev henrettet af tyskerne, for at have hjulpet med at skjule jøder. Denne del af reaktionen fra Israel kommer sikkert bag på Polens stærke mand. I Jerusalem fremhæves Polen netop som et af de lande, der i mindst omfang samarbejdede med Nazityskland.
    Nu ligger lovforslaget på præsident Andrzej Dudas skrivebord.

    Kaczynski: Skriv under

    Partiformand Kaczynski sagde til flere medier lørdag, at præsidenten skal skrive under. Alle venter på den baggrund at præsidenten skriver under, men han har ikke gjort det endnu – og han vil sikkert vente til der er mere ro om sagen. Præsidenten presses uden tvivl fra flere sider, men det er de fleste tilfælde den stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski der suverænt bestemmer. Men sagen er farlig for Polen, da den endnu er et skridt mod yderligere isolation af Polen. Ingen polakker ønsker konflikt med USA, Israel eller de jødiske samfund. I forvejen har EU 13 retssager mod Polen.

    – Jeg håber, for ytringsfrihedens skyld, at præsidenten nedlægger veto mod loven, siger Harlem Désir der er OSCE repræsentant for pressefrihed.