Halvdelen af stemmerne er talt op: Regering uden flertal

Selv om Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) klappede søndag aften og at have fået flest stemmer, så er der ikke meget at klappe af. Efter exit-poll og efter at halvdelen af stemmerne til parlamentsvalget er talt op, har regeringen mistet sit flertal – også selv om støttepartiet Konføderationens stemmer tælles med. Foto: PiS.

WARSZAWA: Halvdelen af stemmerne ved søndagens parlamentsvalget er talt op. Trods udsving, ændrer det ikke på fordelingen af mandater i forhold til exit-poll.


Klokken 13.00 var 50 procent af stemmerne ved søndagen parlamentsvalg talt op. Regeringspartiet og støttepartiet står samlet helt uændret, efter at halvdelen af stemmerne er talt op.

Status efter optælling

Det er de mindre afstemningssteder der er optalt først, hvilket også kan ses på udsvingene. Selv om denne måling styrker regeringspartiet, slår det ikke igennem på antallet af mandater. PiS får efter halvdelen af stemmerne er talt op 198 pladser i Sejmen. Det potentielle støtteparti Konføderationen står til 14 pladser. Det betyder at Kaczynski højest kan samlet 212 pladser. Der er fortsat langt op til de 231 pladser, som er nødvendige for at regeringen kan fortsætte. Når optællingen er færdig med de store valgsteder, ventes det at afstanden op til et flertal øges.

Se procentfordelingen af stemmerne. Tallet i parentes er exit-poll fra søndag aften.

  • Lov- og Retfærdighed (PiS – koalition Forenet Højre) 38,2 (36,8) procent

  • Borgernes Platform (PO/KO koalition) – 27,81 (31,6) procent

  • Tredje Vej (koalition med Polen 2050 og PSL) – 14,37 (13,0) procent

  • Venstre (Lewica) – 8,23 (7,34) procent

  • Konføderationen – 7,34 (6,2) procent

  • Andre – 3,55 (2,4) procent

Afgivne stemmer omregnet til pladser i Sejmen