Lykønskninger til Polen og Donald Tusk fra hele verden

Lykønskninger til Polen og Donald Tusk strømmer ind fra hele verden. Først til at udtrykke glæde var Ukraine, Hviderusland og flere topfolk i EU. Tirsdag ventes den nye regering at blive godkendt i parlamentet, og onsdag skal den efter planen tages i ed af præsident Andrzej Duda. Foto: X-twitter/UVDL.

WARSZAWA: Lykønskninger til Polen og Donald Tusk strømmer ind, efter parlamentet har valgt den tidligere EU-præsident som ny regeringsleder.


Det er strømmet ind med hilsner og lykønskninger til Polen og Donald Tusk, efter at den tidligere statsminister og EU-præsident blev udpeget af parlamentet til at danne en ny regering. Polens præsident Andrzej Duda havde bedt den siddende statsminister Mateusz Morawiecki om at danne regering, til trods for at hvis simpel hovedregning, gør det umuligt. Et flertal på 248 ud af de 460 pladser der er i det polske parlament, har for længst efter valget den 15. oktober, peget på Donald Tusk som statsminister.

Polen og Donald Tusk mandag

I dag skulle statsminister Mateusz Morawieckis regering og politik godkendes, og helt som ventet skete det ikke. Der var intet flertal. Derfor blev det ifølge forfatningen Sejmen, parlamentets underhus, der fik serveretten til at pege på en ny statsministerkandidat.

Donald Tusk fik som ventet 248 stemmer, mens 201 medlemmer af parlamentet var imod ham som statsminister. Flere tidligere fremtrædende ministre i Kaczynski-regeringen, herunder den kontroversielle justitsminister, var ikke i Sejmen mandag.

EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen var kort tid efter at Tusk var valgt, ude med en lykønskning til Polen og Donald Tusk.

-Tillykke Donald! skrev von der Leyen på polsk på X-twitter.

(Fortsættes under)

– Din erfaring og stærke tilknytning til de europæiske værdier bliver værdifulde i opbygningen af ​​et stærkere Europa til fordel for polakkerne, skrev Ursula von der Leyen.

Ukraines præsident var også hurtigt ude med en hilsen til den kommende regeringsleder:

– Fremtiden for Ukraine og Polen bunder i vores gensidig støtte og strategisk partnerskab for at besejre vores fælles fjende. Når vi står sammen, er vores nationers frihed uovervindelig. Vi sætter pris på Polens støtte. Sammen styrker vi hinanden og hele vores fælles Europa, skrev Volodymyr Zelensky på X-twitter.

(Fortsættes under)

Formanden for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola, reagerede også hurtigt. Hun skrev på X-twitter.

– Hjertelig tillykke til Donald Tusk. Som Polens nye statsminister, en trofast tilhænger af EU og en nær ven, ser jeg frem til at arbejde sammen med dig for et velstående Polen og et stærkere Europa. Vi står over for mange udfordringer – sammen og forenet, skrev Europa-Parlamentets formand. En anden stærk europæer skrev:

– Vi mærker forandringer. Tillykke, Donald Tusk, skrev Manfred Weber, der er formand for Det Europæiske Folkeparti.

Lederen af ​​den hviderussiske opposition, Sviatlana Tsikhanouskaya, skrev også på X-twitter.

– Jeg ser frem til at arbejde sammen for yderligere at kunne styrke relationerne mellem vores lande og folk. Polen er mere end en nabo for os, vi er forenet og ubrydeligt venskab, skrev hun sammen med lykønskningen til Polen og Donald Tusk.