Dansk støtte til Tusk: Jeg har opnået hvad jeg ville

Dansk støtte til Polen, da statsministrene Mette Frederiksen og Donald Tusk havde samtaler om asyl forud for EU-topmødet, der begyndte torsdag. Foto: KPRM.

BRUXELLES: Dansk støtte til Polen i spørgsmålet om midlertidig ophævelse af asyl. Donald Tusk: Det gik nemmere end jeg havde regnet med.


Der var dansk støtte til Polen om midlertidig ophævelse af asyl allerede inden EU-topmødet begyndte torsdag. I weekenden præsenterede statsminister Donald Tusk sin ide, om at ophæve asylretten midlertidigt og i afgrænsede områder.

Polen vil ophæve retten til asyl efter behov

Dansk støtte

Allerede inden mødet var der støtte fra den danske statsminister Mette Frederiksen.

– Det er i den specifikke situation, at vi siger, at vi ikke vil tillade, at Rusland skubber fake asylansøgere ind over grænsen til Europa, siger den danske statsminister der samtidig slår fast:

– Men vi kan ikke overføre den specifikke situation i Polen og Finland til resten af Europa, siger Mette Frederiksen.

Danmark bag invitation til Donald Tusk om asyl

Polsk tilfredshed

Den polske statsminister Donald Tusk er glad for opbakningen og forståelsen fra de øvrige EU-lande.

– Jeg har lige haft møder med alle de vigtigste spillere. Det, jeg ønskede at opnå med hensyn til migration, har jeg først og fremmest opnået, nemlig forståelsen, sagde Tusk inden mødestart men efter samtaler med blandt andet Danmarks og Italiens regeringschefer.

– Det handler ikke om at suspendere retten til asyl, men om midlertidig, territorial suspension af modtagelse af ansøgninger, på steder hvor grænsen krydses ulovligt, med magt, dvs. ved den hviderussiske grænse. Alle forstår det her, sagde Tusk.

To dage før topmødet

To dage før topmødet i Det Europæiske Råd vedtog et flertal i den polske regering en ny migrationsstrategi for 2025-30. Den indeholder en regel om, at der i tilfælde af en trussel om destabilisering af landet som følge af tilstrømningen af indvandrere, så bør det være muligt midlertidigt og geografisk afgrænset, at suspendere retten til at acceptere asylansøgninger.

Nemmere end ventet

– Alle forstår også, hvor speciel situationen er, når fjendtlige regimer er involveret i menneskesmugling. (…) Jeg må sige, at det gik nemmere, end jeg havde regnet med, sagde Donald Tusk torsdag.

Polens regering har vedtaget ny migrations-politik

 

Dansk støtte eller ej?

Dansk støtte – det er en mulighed. Du kan støtte et dansk medie. Vi er nemlig verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk fra og om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Her er der ingen blokering af hjælp. Der er flere muligheder.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905. Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.