Statsminister: EU-aftale beskytter polakker i Storbritannien

    Beata

    Polens statsminister Beata Szydlo fra partiet Lov og Retfærdighed (PiS) er tilfreds med den nye aftale mellem EU og Storbritannien.


    BRUXELLES: Efter flere ugers forhandlinger er den polske statsminister tilfreds med den nye aftale mellem EU og Storbritannien.


    Selvom den nye aftale mellem Storbritannien og EU blandt andet vil betyde en begrænsning af børnepenge til polakker med arbejde i udlandet og børn i Polen, er den polske statsminister tilfreds med gårsdagens aftale.

    Det sagde hun på et pressemøde i Bruxelles.

    -Der er nået en aftale, som er tilfredsstillende for både Polen og for EU.

    Aftalen beskytter polakker i Storbritannien

    Ifølge den polske statsminister havde hun to mål for forhandlingerne.

    -Før vi tog til Bruxelles satte vi os to mål. Først og fremmest skulle vi beskytte rettighederne for de polske arbejdere og borgere i Storbritannien, lød det fra statsministeren, som konkluderede:

    -I dag kan jeg med glæde sige, at efter hårde forhandlinger har vi været i stand til at nå de mål.

    Aftalen omfatter til at starte med overvejende nye tilflyttere. Således vil aftalen i første omgang ikke påvirke de op imod 700.000 polakker som allerede bor i Storbritannien.

    Gradvis indfasning

    Ikke desto mindre vil en række af aftalens tiltag blive indfaset over de næste fire år og kan således påvirke polske statsborgere i både Storbritannien og resten af EU i de kommende år.

    Heriblandt vil den såkaldte ”nødbremse” tillade Storbritannien midlertidigt at fratage nytilkomne EU-borgere fra andre lande en række løntilskud op til fire år efter deres ankomst.

    Samtidig tillader aftalen alle EU-lande – heriblandt både også Danmark – at indeksere udbetalinger af børnepenge, der sendes ud af landet, så størrelsen afhænger af købekraften i hvor børnepengene sendes hen. Selvom den polske købekraft stiger i forhold til resten af EU, er den i dag stadig blot to tredjedele af den britiske og den danske.

    En sejr for Visegrad-gruppen

    Visegrad-landende – Polen, Tjekiet, Slovakiet og Ungarn – har tidligere udtrykt bekymring om udsigterne til Storbritanniens ønske om at begrænse velfærds-udbetalinger til udenlandske EU-borgere.

    Med gårsdagens aftale mener Beata Szydlo, at Visegrad-gruppen både har fået sat et tydeligt aftryk på aftalen og samtidig vist sig som en ny regional spiller i EU-sammenhæng.

    -Visegrad-gruppen har sammen søgt denne aftale og vi har vist, at vi er en fast enhed, som i stadig højere grad skal tages i betragtning i EU-sammenhæng.