Årets politiker 2015 får historisk lav opbakning i måling

  duda_polennu

  Polens præsident Andrzej Duda er kåret til årets politiker 2015, men har fået historisk lav opbakning fra polakkerne til titlen. Foto: Przemek Golynski, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda er kåret til årets politiker i Polen, men har fået historisk lav opbakning fra kun 9 procent af polakkerne.


  Hele 60 procent af de adspurgte polakker vil ikke nævne en person, som de mener bør være årets politiker 2015 i Polen. Det viser en måling fra meningsmålingsinstituttet CBOS, der hvert år siden 1993 har kåret årets politiker i Polen.

  Af de 60 procent svarer 34 procent, at de ikke ved nok om politik til at kunne kåre en person til titlen, mens 26 procent svarer, at de ikke mener, at nogen af de nuværende polske politikere fortjener at få titlen som årets politiker.

  Præsident vinder

  Polens præsident Andrzej Duda kåres i målingen til årets politiker med en opbakning fra 9 procent af de adspurgte polakker. Det er den laveste opbakning til årets politiker i Polen siden 1994, hvor årets politiker også fik opbakning fra 9 procent.

  Den højeste opbakning fik præsident Aleksander Kwasniewski i 2002, hvor 35 procent nævnte hans navn som årets politiker.

  Partiformand på andenplads

  Andenpladsen for 2015 går til Jaroslaw Kaczynski, der er partiformand i Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), og som anses for at have afgørende indflydelse på både præsidenten og regeringen i Polen. 5 procent af polakkerne mener, at han er årets politiker 2015.

  Tusk på samlet tredjeplads

  Tre politikere fra det tidligere regeringsparti Borgernes Platform (PO) deles om tredjepladsen med opbakning fra hver 4 procent af polakkerne, nemlig tidligere statsminister Donald Tusk, der har været EU-præsident gennem hele 2015, Ewa Kopacz, der var statsminister frem til november, samt tidligere præsident Bronislaw Komorowski, der tabte præsidentvalget i maj måned.

  To procent til statsminister

  Polens nuværende statsminister Beata Szydlo får opbakning fra 2 procent af polakkerne i målingen, hvilket er det samme som partileder for Kukiz’15 Pawel Kukiz og partileder for Moderne Polen Ryszard Petru.

  Merkel årets internationale politiker

  Tysklands kansler Angela Merkel kåres i målingen til årets internationale politiker 2015 med opbakning fra 13 procent af de adspurgte, mens USA’s præsident Barack Obama kommer på andenpladsen med 9 procent.

  44 procent føler ikke, at de kender nok til international politik til at kunne pege på årets politiker, mens 18 procent ikke mener, at nogen politiker fortjener titlen.

  Vælger selv navne

  Målingen af årets politiker laves hvert år af meningsmålingsinstituttet CBOS, der beder cirka 1000 polakker nævne navnet på den politiker, der efter deres mening har klaret sig bedst og har gjort mest i landets og samfundets interesse. De adspurgte skal selv vælge et navn.