Ambassadør anbefaler polsk bog til sommer læsning

  ole_egberg_mikkelsen_ambassadoer_polen_danmark_lodz_besoeg

  Danmarks cyklende ambassadør i Polen, Ole Egberg Mikkelsen, anbefaler bogen: Min ven Forræderen, som læsning i sommerferien. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Altinget har spurgt Danmarks ambassadør i Polen, Ole Egberg Mikkelsen, om hvilken bog han vil anbefale til sommerferien.


  Det politiske net og eventmedie Altinget, der dækker politiske forhold i Danmark, har spurgt en række ambassadører, hvilken bog de vil anbefale til sommerferien.

  Min ven Forræderen

  Danmarks ambassadør i Polen, Ole Egberg Mikkelsen har anbefalet bogen: Min ven Forræderen, der er skrevet af Maria Nurowska. Den handler om den polske oberst Kuklinski, der var en vigtig spion for CIA. Her er ambassadørens egen begrundelse for valget:

  – Der er kun 90 kilometer mellem Bornholm og den polske Østersøkyst, og det er derfor oplagt med en anbefaling af en bog om vores sydøstlige – og for mange danskere ret ukendte – naboland, netop på den dag hvor Folkemødet starter. I disse år spiller Polens nyere historie en central rolle i den politiske debat hernede. Både Anden Verdenskrig og tiden under Den Kolde Krig; ansvar, skyld og moral debatteres på en helt anden måde, end vi kender det i Danmark.

  – Den polske forfatter Maria Nurowskas romanbiografi Min Ven Forræderen rammer denne diskussion rent. Det er beretningen om oberst Ryszard Kuklinski, som hurtigt steg i graderne i det kommunistiske Polen og blandt andet arbejdede med Warszawapagtens planer om angreb mod Vesteuropa, herunder Danmark. Samtidig tog han i 1972 kontakt til CIA og lækkede gennem ni år militære oplysninger til USA for at forhindre, at Den Kolde Krig udviklede sig til en væbnet konflikt. Så var han helt eller forræder? Gjorde han det rigtige? Døm selv. Bogen findes på dansk i Anna Werenbergs oversættelse, skriver Ole Egberg Mikkelsen.