Anmelderrost bog om Katyn mordene nu på dansk

  polsk_officer_paa_vej_til_massegrav_i_katyn-skovene_en_scene_fra_wajdas_prisbeloennede_film_katyn

  Den polske mesterinstruktør Andrzej Wajda, der døde sidste år 90 år gammel mistede sin far i Katyn, og har lavet en film om sagen, der giver et godt indblik i hvad der skete. Billedet er fra filmen. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Katyn-massakren, hvor 22.500 polakker blev henrettet systematisk under Anden Verdenskrig, beskrives nu grundigt i ny bog på dansk.


  Det er den tyske historiker og ekspert i Anden Verdenskrig, Thomas Urban, der i en ny bog fortæller den grusomme historie om, hvad der skete, da NKVD special enheder fra Den Røde Hær på Stalins ordre, udryddede den polske elite i lejre i Rusland, Hviderusland og Ukraine. Bogens titel er: Katyn 1940 – historien om en forbrydelse.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Katyn 1940 – historien om en forbrydelse

  Den er oversat af den danske historiker og forfatter Jens Ellekjær, der har et solidt kendskab til Anden Verdenskrig og den Kolde Krig.

  Stalins ordre

  Historien tager udgangspunkt i den ordre, som den russiske diktator Josef Stalin gav den 5. marts 1940 til sin særlige NKVD-enhed under Den Røde Hær. Ordren var at henrette og udslette den polske elite. Myrderierne blev primært gennemført med nakkeskud i løbet af april samme år. Det var polske professorer, direktører, redaktører, officerer og andre fremtrædende polakker der ikke længere skulle leve. Udslettelsen af Polen var en del af den tysk-russiske aftale der blev indgået i august 1939, da de to lande besluttede sig for at angribe Polen fra hver sin side og udslette den polske nationale identitet.

  Fundet af tyskere

  Da Nazityskland gik til angreb på Rusland fandt tyskerne de første massegrave ved Katyn, hvor cirka 4.000 lig var blevet begravet. En særlige delegation blev på tyskernes foranledning inviteret til Katyn/Smolensk for at stadfæste hvornår myrderierne fandt sted. Blandt retsmedicinerne var også danske Helge Tramsen, som var en ud af de tolv videnskabsmænd der undersøgte massegravene.

  Indrømmet i 1990

  Rusland benægtede frem til 1990 at de stod bag, men fastholdt at det var tyskerne der havde stået bag mordene. Et af argumenterne var, at der blev brugt tyske våben. Det var også korrekt, da de russiske bødler synes bedre om de mere driftssikre tyske våben.
  Bogen, der altså nu er kommet på dansk, giver et indblik i hele den rystende historie, som der gik mange år før polakkerne kunne få lov at fortælle, uden at risikere at miste livet eller andre goder. Det var nemlig forbudt at tale om Katyn og de forsvundne polakker under kommunismen.

  polennu.dk følger op med en anmeldelse af bogen.

  Forfatteren

  På grundlag af et bredt kildemateriale beretter Thomas Urban om begivenhederne før og efter massakren og redegør for de uafklarede forhold, der fortsat stiller sig i vejen for en forsoning mellem Polen og Rusland.

  Thomas Urban er født i 1954 i Leipzig. Allerede i 1955 flygtede familien fra DDR, og Urban voksede op i nærheden af Köln, hvor han senere studerede romansk og slavisk filologi samt østeuropæisk historie. Gennem en supplerende uddannelse i journalistik kom han ind i medieverdenen og var fra 1988 til 2012 Østeuropakorrespondent for Süddeutsche Zeitung. Fra 2012 har Urban været avisens korrespondent i Spanien. Thomas Urban, hvis forældre stammer fra Breslau, og hvis hustru er fra Wrocław (Breslau), er forfatter til en række bøger, hvoraf de fleste beskæftiger sig med Polen og tysk-polske forhold. På forlaget Ellekær er tidligere udgivet ”Tabet – fordrivelsen af tyskere og polakker i det 20. århundrede”, for hvilken Urban i 2006 modtog Georg-Dehio-Buchpreis.

  Pressen skrev

  En fremragende historisk bog om Østeuropas nyere og nyeste historie. — Cord Aschenbrenner, Neue Zürcher Zeitung

  Indtrængende og sagkyndig (…) en samtidshistorisk præstation på højeste niveau. — Rainer F. Schmidt, Frankfurter Allgemeine Zeitung

  KØB BOGEN
  Eksternt link: Forlaget Ellekær