Bøder til forældre der ikke lader deres børn vaccinere

  polske_børn_skole_maja_giannoccaro_polen_polennu

  Der skal passes bedre på de polske børn, mener sundhedsmyndighederne i Polen, der nu kan give bødestraf til forældre der bevidste ikke lader deres børn vaccinere. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk/MAJA G.


  WARSZAWA: Polske forældre risikere nu bødestraf, hvis de undlader at vaccinere deres børn.


  De polske myndigheder kan nu straffe forældre, der bevidst ikke får deres børn vaccineret, med bødestraf. Det er de enkelte regioner i Polen der fastsætter bødens størrelse, men bøderne er minimum på 100 zloty, og makismalt på 5.000 zloty.

  For lidt trods stigning

  Baggrunden for at der nu vanker bødestraf, er at alt for få polakker lader deres børn vaccinere. Sidste år var der kun 13.000 vaccinationer i Polen, og selv om det er en stigning fra bare 3.000 i 2011, så er det stadig alt for få.

  Skadeeffekter

  Det er især medieomtale om vaccinernes mulige skadeeffekter, der har fået polakkerne til at skåne børnene for et prik, vurdere Polsk Radio. Vaccinen kan nemlig forværre visse typer af autisme og have negativ effekt i forbindelse med allergi.

  I de tilfælde, kan børnene fritages for vaccinen med lægens samtykke.

  Værn mod sygdomme

  I Danmark anbefaler myndighederne, at børn vaccineres mod blandt andet difteri, stivkrampe, kighoste, polio, influenza, mæslinger, fåresyge, røde hunde og livmoderhalskræft.