Borgmester: Ny lufthavn ved Lodz er surrealistisk

lot_chopin_lufthavn_warszawa_jens_moerch_polennu
LOT aflyser alle planlagte nationale og internationale rutefly frem til den 31. maj. Arkivfoto.

Warszawa Chopin Airport er i dag Polens største lufthavn. Nu vil regeringen bygge en ny storlufthavn mellem den polske hovedstad og Lodz. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


WARSZAWA: Den nye regerings planlagte storlufthavn ved Lodz får ingen EU-penge, og hovedstadens borgmester kalder direkte ideen for surrealistisk.


Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski, drømmer om en ny polsk storlufthavn placeret mellem Warszawa og Lodz. Lufthavnen skal være Polens største ifølge den polske ledelse.

Men den ide kalder Warszawa borgmesteren Hanna Gronkiewicz-Waltz direkte for surrealistisk.

Pløjes de gamle op?

– Det er klart en helt meningsløs ide. Den nye lufthavn vil koste næsten 30 milliarder zloty, siger borgmesteren til TVN24 og fortsætter.

– Har de forestillet sig at Warszawa lufthavn (Chopin) skal pløjes op? En ny lufthavn vil give en usikker fremtid til Choping og Modlin lufthavnene.

– Det er en ide, der efter min mening er surrealistisk, siger den polske hovedstads borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz

Ingen EU penge

Det første formelle startskud til lufthavnen blev givet af regeringens økonomiudvalg i denne uge, skriver det polske erhvervsblad Puls Biznesu. En talsmand for udvalget erkender, at der ikke kommer penge fra EU til projektet da bygning af nye lufthavne er lavt prioriteret. I den aktuelle krise mellem EU og Polen er det næppe heller sandsynligt, at EU vil støtte den nye ide.

50 millioner

Det vil tage 15 – 20 år at bygge den nye lufthavn hvis pengene er til stede, og det er målet at den skal kunne håndtere 50 millioner mennesker om året. I 2015 betjente de polske lufthavne over 30 millioner passagerer, og ifølge de polske luftfartsmyndigheder skønnes der at være 60 millioner passagerer i Polen i 2030.

Kaczynski Airport

Der er enighed i polske medier om, at den nye lufthavn skal bære navnet Kaczynski. Det er dog delte meninger om, hvorvidt det skal være Jaroslaw eller Lech Kaczynski der skal bære navnet på den nye planlagte lufthavn.

Væk med Walesa

Jaroslaw Kaczynski har indledt en kampagne der skal resultere i, at Lech Walesa Airport i Gdansk skal hedde noget andet, grundet hans had og manglende erkendelse af den polske Nobel Fredsprisvinders indsats for Polen.