Borgmester vil forbyde march på nationaldag

11_nov_2017_warsaw
Uafhængighedsmarchen i Warszawa samler normalt cirka 100.000 deltagere, der fejrer Polens selvstændighed. Nu vil borgmesteren have den aflyst på grund af racistiske og fascistiske undertoner fra arrangøren. Arkivfoto.

WARSZAWA: Hovedstadens borgmester vil forbyde årets march på den polske nationaldag 11. november. Han mener arrangøren misbruger marchen.


Borgmesteren i Warszawa, tidligere præsidentkandidat Rafal Trzaskowski, vil have den nationalistiske march på uafhængighedsdagen, den 11. november forbudt i år.

Borgmesteren beskylder en af ​​grupperne bag arrangementet for at repræsentere ”fascismens kendetegn”.

Hån mod EU på nationaldag

Trzaskowskis ønske om et forbud kommer efter, at arrangørerne af marchen har præsenteret årets slogan; Uafhængighed er ikke til salg. Ordene er en henvisning til de utallige konflikter mellem Polen og EU, og hvor EU truer med at tage penge fra Polen.

– Uafhængighedsmachen der er arrangeret af Robert Bakiewicz bør ikke finde sted, siger Trzaskowski til Onet. Bakiewicz er tidligere leder af den ekstrem nationalistiske National Radical Camp (ONR), som vil have et “etnisk homogent” Polen.

Fascistisk organisation

Polens højesteret har accepteret betegnelse “fascistisk” om organisationen. ONR er hovedarrangøren af ​​marchen sammen med to andre højreekstreme grupper, Polens Ungdom (Młodzież Wszechpolska) og den nationale bevægelse (Ruch Narodowy).

Far-right group can be called “fascist”, rules Poland’s Supreme Court

Trzaskowski har tidligere forsøgt at på marchen aflyst, kun sidste år lykkedes det. Men det var på grund af corona pandemien. De senere år har marchen været forstyrret af kampe mellem højreradikale grupper og politiet, samt moddemonstranter.

Nationaldag siden 1918

Nationaldagen – eller Uafhængighedsdagen – henviser til 11. november 1918, hvor Polen atter blev et land efter at have været udslettet som nation i 123 år.

Det er nu op til en domstol i Warszawa at afgøre om marchen med ONR i spidsen kan gennemføres den 11. november i år.

LGBT og Polen
Warszawas borgmester Rafal Trzaskowski.

Mere om polsk politik og EU på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00