Borgmesteren i Wroclaw er Polens populæreste

  Borgmester Rafal Dutkiewicz, Wroclaw er Polens mest populære bykonge, skriver Newsweek Polska i sin seneste udgave. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Wroclaw har Polens bedste borgmester, skriver Newsweek Polska efter en analyse af de polske byer. Hverken hovedstaden eller Gdansk er med i top 15. Bialystok overrasker.


  En ting er sikkert i det polske kommunalvalg senere i år: Rafal Dutkiewicz bliver genvalgt som borgmester i Wroclaw’. Det skriver Newsweek i sin seneste udgave.

  Magasinet har udpeget Dutkiewicz, som den populæreste borgmester, der både er en dygtig forretningsmand og en unik politiker.

  120.000 nye job

  Dutkiewicz har haft succes med at tiltrække udenlandske investorer til Wroclaw og skabe nye arbejdspladser, skriver magasinet. Under hans ledelse har Wroclaw tiltrukket et imponerende antal af nye virksomheder som Google, LG, HP, Volvo og Nokia.

  I perioden fra 2003 til 2008 er der skabt 120.000 nye arbejdspladser i byen.

  Uafhængig og medlem af Solidarnosc

  I 1980’erne var Dutkiewicz medlem af Solidarnosc og arbejdede for den illegale studenterbevægelse. Her arbejdede hans sammen med mange af de kendte politiske skikkelser fra den landspolitiske scene. Bl.a. Polens vicepremierminister Grzegorz Schetyna, kulturminister Bogdan Zdrojewski og Adam Lipinski fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS).

  I modsætning til sine kolleger fra dengang, der har gjort landspolitisk karriere, så har Dutkiewicz holdt sig til det lokale arbejde, hvor han har vist store evner som administrator og ’forretningsmand’ for byen.

  Valgt i 2002

  Den partiløse kandidat Rafal Dutkiewicz blev valgt til borgmester i Wroclaw første gang i 2002 med støtte fra Borgernes Platform (PO). På grund af hans mange resultater for byen, blev han genvalgt i 2006 med opbakning fra 85 procent af de afgivne stemmer.

  Selv om Dutkiewicz var uafhængig kandidat, har han opnået støtte fra både Borgernes Platform og Lov og Retfærdighedspartiet. Dutkiewicz siges at have et stort politisk talent, og han nævnes allerede nu som et bud på en kommende polsk præsident.

  Små byer foran større byer

  Nummer to i Newsweeks by-analyse er Rzeszow og på tredjepladsen er det den polske by Krosno. Generelt er det gået bedre for de mindre byer i Polen, end for storbyerne.

  Warszawa, Gdansk og Katowice er slet ikke med i top 15.

  300 virksomheder på et år

  Borgmesteren i Rzeszow, Tadeusz Ferenc, bliver rost for det høje antal af investeringer i byen og for den lave arbejdsløshed, der kun er på 7,7 procent trods krisen.

  Borgmesteren i Krosno bliver fremhævet for at have trukket 300 virksomheder til byen indenfor det seneste år.

  Bialystok overrasker

  Den østlige by Bialystok er også en stor overraskelse på Newsweeks ‘liste. Byen har ry for at være fattige og underudviklet, men er kommet helt til tops, som en af de bedste byer at leve i.

  Æren får borgmesteren Tadeusz Truskolaski, der lovede at ’vække byen’ op til det seneste lokalvalg. Det løfte har han holdt.

  Byen har gennemgået en rivende udvikling med en ny forskerpark, indkøbscentre og nye sportshaller. Mange nye investeringer i byen er enten aftalt eller igangsat.

  Byen ligger tæt på grænsen til Hviderusland.