Borgmestre kan afsættes hvis de aflyser valg

rafal_trzaskowski_borgmester_warszawa_2018
præsidentkandidat Rafal Trzaskowski, fra Polens største oppositionsparti Borgernes Platform.

WARSZAWA: Borgmestre og embedsmænd der ikke vil gennemføre præsident valget den 10. maj på grund af corona-virus, kan blive afsat af regeringen, lyder truslen nu fra regeringspartiet.


Flere polske byer vil ikke arrangere og forbedrede det polske præsidentvalg, som regeringspartiet og præsidenten vil gennemføre som planlagt den 10. maj, og med en mulig anden valgrunde den 24. maj.

Hvis de lokale myndigheder nægter at arrangere valget på grund af corona-truslen, vil de nationale myndigheder udpege folk der kan erstatte dem, siger Ryszard Terlecki fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) til Notes From Poland.

Kandidat: Boykot valget

Truslen kommer, selv om samtlige præsident-kandidater, med undtagelse af den siddende præsident Andrzej Duda, vil have valget udsat, til der er klarhed over corona-truslen. Det største oppositionspartis kandidat til præsidentvalget, Małgorzata Kidawa-Błońska, opfordrer direkte polakkerne til at boykotte valget, hvis det bliver gennemført.

Borgmesteren i Wrocław, der er Polens fjerde største by, har meddelt, at han ikke vil uddanne medlemmer til valgkommissionerne. Han er bekymret for sit personale, men også fordi han ikke mener, at Wrocław skal have ekstra omkostninger og forpligtelserne ved at arrangere valg under den aktuelle krise.

Hellere penge til hospitaler

– Et valg kræver midler til masker, desinfektionsmiddel, og jeg foretrækker at bruge pengene på hospitaler, skrev borgmesteren på Facebook.

Borgmesteren i Warszawa, Rafał Trzaskowski, er enig med sin Wroclaw-kolllega, han mener heller ikke, at det er muligt at gennemføre valget den 10. maj. En tilsvarende meddelelse er kommet fra borgmesteren i Gdynia, Wojciech Szczurek.

Også borgmesteren i Rybnik, Piotr Kuczera, er enig. Han har kaldt sin kolleger i regionen sammen, så de i fællesskab kan afvise regeringens ønske om at gennemføre valget.

Tvinges til at bringe polakkers liv i fare

– Regeringen vil tvinge mig til at gøre noget, der er umoralsk og forkasteligt. At gennemføre et valg under en epidemi, kan bringe millioner af menneskers liv i fare, siger Rybnik borgmesteren til Polsat News.