Corona eksperter forlader regeringsudvalg i protest

Corona eksperter
Rigsrevisionen har anmeldt Polens statsminister Mateusz Morawiecki til anklagemyndigheden. Hvis sagen indledes og hvis han bliver dømt, risikere han op til to års fængsel. Arkivfoto.

WARSZAWA: Eksperter som statsministeren har udpeget til det særlige corona lægeråd, har forladt rådet i protest over regeringens passivitet.


13 ud af 17 corona eksperter i regeringens særlige corona lægeråd, har nedlagt deres hverv i protest over regeringens passivitet. Det er landets førende læger og videnskabsmænd indenfor covid-19.

Medlemmerne – eller de tidligere medlemmer – er frustreret over regeringens manglende handling på rådets anbefalinger, og en stigende accept i regeringen af corona-benægtere og modstandere af vacciner. Det fremgår af en erklæring, der er gengivet på det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

– Uoverensstemmelsen mellem videnskabelige og medicinske argumenter og hvad der sker, i praksis er blevet særligt tydelige med den meget begrænsede indsats overfor efterårsbølgen og derefter om truslen fra Omicron-varianten, trods advarsler om et enormt antal døde, som forventes, hedder det blandet andet i erklæringen.

Da smittetallene steg hurtigt mellem oktober og december sidste år, undgik regeringen længe at indføre restriktioner. I slutningen af ​​november hævdede sundhedsministeren, at “restriktioner ikke er et særligt effektivt middel for at begrænse spredningen af ​​pandemien”.

Efterfølgende blev der indført nogle foranstaltninger – såsom begrænsninger i kapaciteten på restaurations-, kultur- og detailhandelssteder. Mange eksperter har dog argumenteret for, at trinene ikke rækker langt nok, og at de under alle omstændigheder håndhæves dårligt og let omgås.

I erklæringen skriver de 13 afgående medlemmer af rådet endvidere, at “med tidens gang har vi med stigende frustration observeret manglen på politiske muligheder for at indføre optimale og dokumenterede løsninger for at bekæmpe pandemien”.

De seneste uger har der også været kontroverser om regeringens holdning til Covid-skeptikere og modstandere af vaccination. Rådet har kæmpet for at gennemtvinge en lov, der tillader arbejdsgivere at kontrollere deres arbejderes vaccinationsstatus, hvilket er blevet stoppet af medlemmer i regeringspartiet.

I sidste uge beskrev en skoleinspektør vacciner som et “eksperiment”. Selvom hendes bemærkninger blev fordømt af undervisningsministeren, har han nægtet at fyre hende på trods af opfordringer til det fra sundhedsministeren og fra lægerådet.

– Vi har observeret en voksende tolerance over for grupper, der benægter truslen om COVID-19 og betydningen af ​​vacciner i kampen mod pandemien, hvilket også afspejler sig i udtalelser fra medlemmer af regeringen og deres embedsmænd”.

Eksperter udpeget i november 2020

Lægerådet blev oprettet af statsminister, Mateusz Morawiecki, i november 2020 med det formål at rådgive regeringen i kampen mod pandemien.

I Polen er næsten 57 procent af borgerne fuldt ud vaccineret, mens det i EU er 70 procent.

Polens præsident er smittet for anden gang

LINK TIL MYNDIGHEDERNE I POLEN

Følg dagens corona tal med polennu.dk. Det første corona-tilfælde blev bekræftet i Polen den 4. marts 2020. Det første covid-19 relaterede bekræftede dødsfald i Polen, var den 10. marts 2020.

LÆS OGSÅ: Seneste artikler om corona i Polen

Mere nyt fra Polen på dansk – og ikke kun om corona? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi blive meget glade. Du kan gøre det ved at donere os et beløb. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.