Danmark bliver i Østersøen med F-16 fly næste år

  danske_f-16_fly_polen_polennu

  Danmark har fire F-16 fly der holder øje med Østersøregionen, Polen, Estland, Letland og Litauen. I dag besluttede den danske regering af forlænge indsatsen i området for hele 2018. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Danmark vil også næste år bidrage med F-16 fly til Østersøen, de baltiske lande og Polen, oplyser Udenrigsministeriet.


  Den danske regering har i dag besluttet at sende F-16 fly til forsvar af Estland, Letland, Litauen og Polen i hele næste år. Det er en forlængelse af den nuværende tilstedeværelse i området. Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen, der har rådført sig med Det Udenrigspolitisk Nævn om beslutningen.

  Solidt forsvar

  – Danmark skal bidrage solidt til sikkerhed og stabilitet i Østersøen og Baltikum. Derfor er jeg glad for, at Danmark nu igen fra 2018 tilbyder et F-16 bidrag til sikring af det baltiske luftrum, som del af Baltic Air Policing. Det er i Danmarks grundlæggende sikkerhedspolitiske interesse og det er den helt rigtige måde at støtte vores baltiske venner og naboer, siger Danmarks udenrigsminister.

  200 danske NATO soldater

  – Sammen med det foreslåede danske bidrag på 200 personer til NATOs fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen, lægger Danmark sig helt i front for at bidrage til sikkerhed og stabilitet i vores nærområde, siger Anders Samuelsen.

  Stolt forsvarsminister

  – Forsvaret viser med bidrag til blandt andet NATOs genforsikrende tiltag, den fremskudte tilstedeværelse og Baltic Air Policing, at man kan løfte store opgaver i vores nærområde samtidigt. Det viser, at NATO såvel som Danmark har stor nytte det danske forsvar, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

  Baggrund

  Bidraget på fire F-16 fly og cirka 60 personer vil efter planen være udsendt samtidigt med det forventede danske bidrag til NATOs fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen. Folketinget behandler netop nu et beslutningsforslag fra regeringen om et kommende dansk militært bidrag på op til 200 personer til NATOs fremskudte tilstedeværelse i 2018.

  Danmark først

  Danske F-16 kampfly var blandt de allerførste til at løse opgaven i luftrummet over de baltiske lande tilbage i 2004. I alt har Danmark tidligere løst opgaven fem gange, senest i 2014. Opgaven svarer til det nationale afvisningsberedskab i Danmark. Det er hensigten, at det danske bidrag fra januar 2018 skal være udsendt i ca. fire måneder. Efter planen vil de danske kampfly blive stationeret på Siauliai luftbasen i Litauen.