Danmark og Polen er enige om ny grænse

anders_samuelsen_udenrigsminister_jens_moerch_polennu

Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen meddelte torsdag eftermiddag, at Polen og Danmark nu er enige om hvor søgrænsen mellem de to lande præcist ligger i Østersøen syd for Bornholm. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


KØBENHAVN: Polen og Danmark er endelig blevet enige om søgrænsen mellem de to lande. Nu afventer kun den formelle ceremoni.


Det har ikke været vigtigt for hverken danskerne eller polakkerne, hvor grænsen mellem de to lande præcist ligger i Østersøen. Men det er det blevet, ikke mindst i forbindelse med etableringen af den dansk-polske gasledning Baltic Pipe – og den tilsvarende tysk-russiske – Nordstream.

Enige i dag

Udenrigsministeriet i København meddelte torsdag eftermiddag, at de to lande er enige om hvor søgrænsen i Østersøen går syd for Bornholm, og gennem kontinentalsoklen og i Den Eksklusive Økonomiske Zone.

Danmarks Udenrigsminister, Anders Samuelsen:
– Jeg er meget glad for, at vi nu endelig har en aftalt grænse med Polen. Aftalen er et historisk skridt, der vil skabe klarhed i området til gavn for begge parter. Jeg ser frem til at underskrive traktaten i den nærmeste fremtid.

Polens Udenrigsminister, Jacek Czaputowicz:
– Til min store tilfredshed er vi meget tæt på at afslutte en mere end 40 års lang tvist. Den rimelige aftale vil bidrage til at styrke det bilaterale forhold og samarbejdet mellem vores lande og vil skabe juridisk klarhed i Østersøregionen.

Sidste uafklarede grænse i Østersøen

Forhandlingerne resulterede i en løsning i overensstemmelse med FN’s Havretskonvention af 10. december 1982 og den relevante retspraksis. Når traktaten er underskrevet, vil den blive underlagt de indenlandske procedurer, som er nødvendige for, at traktaten kan træde i kraft.

Det var den eneste uklare grænse i Østersøen, og under kommunismen i Polen i 1980’erne strandede forhandlinger. Nu er de afsluttet med en aftale, som vi endnu ikke ved hvornår den er gyldig fra.