Danmark og Polen laver aftale om energi og miljø

lars_chr_lilleholt_katowice_polennu

Danmarks klima og energiminister Lars Chr. Lilleholt underskrev i dag to aftaler med Polen, da han besøgte COP 24 klimatopmødet i Katowice. Her i samtale med TV-2. Privatfoto.


KATOWICE: Danmarks og Polens ministre indenfor energi, klima og miljø, har indgået en aftale, der blandt andet kan gavne danske virksomheder.


Danmarks klima og energiminister Lars Chr. Lilleholt og den polske energiminister Krzysztof Tchorzewski underskrev tirsdag en samarbejdsaftale om energi og miljø. Ceremonien foregik på FN klimatopmødet COP 24 i Katowice.

– Det er stort for Polen, og har store perspektiver for danske green tech virksomheder, siger Lars Chr. Lilleholt.

Mindre kul og Rusland

– At vi kan hjælpe Polen med uafhængigheden af russisk gas og nedbringe deres kulforbrug, er kun en glæde. En glæde er det også, at Danmark, med alle vores green tech virksomheder, kan bidrage til at sætte fart på den globale grønne omstilling, skriver ministeren i en kommentar.

Polen har voldsomme problemer med luftforureningen, 36 ud af Europas 50 mest forurenede byer er polske. Dansk industri øjner store muligheder efter aftalen, og virksomheder som Vestas, Velux, Rockwool, Danfoss og Grundfoss er da også at finde på COP 24 topmødet i Polen.

Baltic Pipe

Den danske minister Lilleholt mødte også den polske minister for strategisk infrastruktur, Piotr Naimski. De to ministre underskrev en aftale, der forpligter landene til at give investorerne i Baltic Pipe den støtte, der er nødvendig for at gennemføre projektet.

Grænsen mellem Polen og Danmark

I begyndelsen af november underskrev Polen og Danmark tillige en grænseaftale, der definerer præcist hvor i Østersøen grænsen mellem Polen og Danmark ligger.