Danmarks statsminister roser Polens indsats i Ukraine

Danmarks statsminister Mette Frederiksen
Mette Fred

KØBENHAVN: Danmarks statsminister Mette Frederiksen roser Polen for håndteringen af krigen i Ukraine, men fastholder krav til retsstaten.


Danmarks statsminister Mette Frederiksen talte fredag på en Europa-konference i København, arrangeret af Tænketanken Europa. Her blev der delt store roser ud til Polen, og Mette Frederiksen mener at Polen får alt for lidt anerkendelse i EU i forhold til krigen i Ukraine. Det gælder på flygtningeområdet, og for den logistiske indsats i forhold til krigen.

– Polen har været et af de stærkeste medlemslande i denne krise. Man har valgt at huse to-tre millioner mennesker herunder mange børn, som går i skole i Polen og har adgang til sundhedsvæsenet.

– Det er Polen, der har været vores allesammen logistiske samlingspunkt for rigtig mange af de aktiviteter, vi har ind og ud ad Ukraine. Vi bør anerkende Polen som et af de vigtigste medlemslande i EU, sagde den danske statsminister i sin tale ved Tænketanken Europas konference.

LINK: Tænketanken Europa

Danmarks statsminister står fast

Mette Frederiksen står dog fast på principperne i forholdet til Polen og den demokratiske udvikling i landet. Ifølge Ritzau sagde statsministeren fredag:

– Jeg synes, vi skal være et af de lande, der står meget på rule of law. Det er en af Danmarks vigtigste opgaver. Der er stærke kræfter i Polen og andre lande som værdimæssigt trækker i en anden retning end den, jeg mener.

– Jeg er ikke værdirelativist på nogle spørgsmål overhovedet, siger hun.

– Vi skal fortsætte, som vi gør. Men det ændrer ikke på, at når så stort et land tager så stort et ansvar, skal man anerkende det. Så kan vi godt være uenige om andre ting, siger hun.

Danmarks statsminister har i EU slået fast, at de demokratiske værdier er fundamentet for samarbejde, og Mette Frederiksen har også været med til at gennemføre en mekanisme, der kan fratage lande støtte ved krænkelser af de fælles værdier ved simpelt flertal, og ikke som tidligere ved enstemmighed.

Polen har fået grønt lys fra Europa-Kommissionen til genopretningsplanen efter pandemien. Der er dog fortsat lang vej til at Polen kan få penge udbetalt fra EU. Det forudsætter at de krav ændringer på retsområdet bliver fuldt ud implementeret.

Støt polennu.dk – giv en hund DKK 100,00 

LINK: Brev til EU-kommissionen fra den polske dommerforening