Dansk bryggeri fejrer dansk-polsk historie med ny øl

dansk-polsk øl Red Hetman
Polens ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski fik lørdag overdraget et stykke flydende dansk-polsk historie på dåse. En ny specialøl Red Hetman har set dagens lys, i anledning af 365-året for et vigtigt slag på Als. Medejer og stifter af Amager Bryghus, Morten Valentin Lundsbak (th.), overrakte ambassadøren den første produktion af den nye øl. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

KASTRUP: Amager Bryghus har lanceret en ny øl, der hylder dansk-polsk historie. Den nye øl blev præsenteret af Polens ambassadør i Danmark.


En for mange måske ukendt, men stor begivenhed i dansk-polsk historie, markeres nu med en ny øl af Amager Bryghus. The Red Hetman er navnet på den nye specialøl (11 procent alkohol), der blev præsenteret af Polens ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski hos bryggeriet Amager Bryghus lørdag. Hetman er navnet på en tidligere adelig titel i Polen.

Hetman Czarniecki og Red Hetman

I december er det 365 år siden at polakkerne kom danske og norske styrker til undsætning i en krig mod svenskerne på Als. Herfra gik polakkerne videre mod Kolding til nye kampe. Året er 1658 og de polske styrker var under ledelse af Hetman Stefan Czarniecki, der var en berygtet og effektiv polsk general. Efter at have smidt svenskerne ud af Danmark, måtte han haste tilbage til Polen for at kæmpe mod de russiske styrker, hvilket han også gjorde med stor succes.

Hetman var en adelig polsk titel, der betød at man i rang stod lige under kongens direkte militære kommando i det daværende polske kongehus i det polsk-litauiske rige.

Med i nationalsang

Hetman Stefan Czarniecki nævnes direkte i den polske nationalsang for hans kampe og sejre over svenskerne. Men det til trods er historien – også for mange polakker – rimelig ukendt i dag. Det kan den nye øl vende op og ned på.

LINK: Dansk oversættelse af Polens nationalsang

Polen – største land i Europa

Polens ambassadør i Danmark i dag, Antoni Falkowski, sagde ved præsentationen af den nye øl lørdag på Amager.

– Polen var dengang det største land i Europa, og da de svenske styrker flygtede til Danmark, kom de polske styrker under general Stefan Czarniecki danskerne til undsætning, sagde den polske ambassadøren blandt andet ved præsentationen på Amager Bryghus lørdag.

Øl entusiast med dansk polsk hjerte

red-hetman-amager-bryghus
Øl entusiast, Anita Kurowska Larsen med polsk baggrund, har været med i arbejdet for at promovere den nye særlige Red Hetman øl. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

– Dette er et stykke af vores fælles polsk-danske historie, der stort set er ukendt i begge vores lande, og vi vil gerne genopfriske den historie, siger øl entusiast Anita Kurowska Larsen til polennu.dk. Hun har siden 2001 været aktiv i Danske Øl Entusiaster og har polsk baggrund. Anita Kurowska Larsen er tilknyttet Amager Bryghus, som står bag den nye øl, og hun er en af frontkæmperne for det særlige polske islæt.

Zubrowka – kendt fra vodka

Til de øl-interesserede læsere, oplyses det at The Red Hetman er en imperial baltisk porter der er tilsat Zubrowka-græs. En ru græsart, man kan skære sig på. Græsset findes i det østlige Polen – i Europas eneste urskov – hvor bisonokserne græsser. Navnet Zubrowka er også kendt fra et polsk vodkamærke, der oftest drikkes sammen med eller i æblejuice. I muntert lag kaldes vodkaen af mange polakker da også for ”bison-pis”.

Amager Bryghus om Red Hetman

Amager Bryghus skriver om den nye Red Hetman: 11% Imperial Baltic Porter. Når polakkerne brygger sort øl, er det ofte af typen Baltic Porter. Og denne øl er da også resultatet af et polsk samarbejde. Vi har skruet lidt mere op for styrke og fylde, og på traditionel polsk maner krydret med bisongræs, som minder lidt om kanel. Så vil du gøre risengrøden lidt mere funky, så dropper du nisseøllen og erstatter den med The Red Hetman. Tro os – din verden vil ikke være den samme længere!

 Den nye øl blev præsenteret sammen med Amager Bryghus juleøl 2023, der nu er kommet i handlen sammen med Red Hetman – et stykke dansk-polsk historie.

Polen er i øvrigt det eneste naboland, som Danmark aldrig har været i krig med.

LINK: Mere om Amager Bryghus

Dansk-polsk historie

Amager Bryghus skriver om den nye dansk-polske øl:

– Lad os bare være ærlige omkring det: Danmark har gennem historien altid haft problemer med svenskerne. Der er ingen ende på de mange gange, vores lille og fredselskende land er blevet angrebet af vores kæmpe bølle af en nabo. Nogle moderne historikere hævder, at vi måske ikke altid har været helt uskyldige, men så igen…. historikere har taget fejl før. Men i tider med ufred og svensk aggression er det godt at have venner, og præcis sådan en ven var den polske adelsmand Stefan Czarniecki, aka. Den røde Hetman. Efter at have fået alvorlige lammetæv i Polen i 1658, havde de flygtende svenske tropper på den mest feje vis invaderet og besat de danske Koldinghus og Als. Men Czarniecki – almindeligvis kendt som Svenskerslagteren – var ikke tilfreds. Så han jagtede simpelthen svenskerne og udslettede dem fuldstændigt af Danmark under Kolding-belejringen.

En sand helt, som vi kun er glade for at dele med Polen. I årtier herefter var det et fast udtryk i Sverige, når man sulle have ungerne til at spise op, at forældrene truende sagde: “Spis din aftensmad, ellers kommer Czarniecki og tager dig!”. Havde det ikke været for denne modige polske general, havde vi danskere måske i dag været nødt til at besøge en statslig butik for at købe vores sprut eller troet, at Falukorv faktisk er en rigtig pølse – oh hvilken rædsel! Om nogen, så fortjener Czarniecki en øl opkaldt efter sig, brygget med vores polske venner på Pracownia Piwa i Krakow. Og ligesom ham skulle den øl naturligvis være rig, potent og ekstremt stærk. Skål! – Amager Bryghus.

The Red Hetman – ny øl fra Amager Bryghus.

Støt polennu.dk – vil du hjælpe os lidt på vej? – så bliver vi rigtig glade. Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling. På forhånd, mange tak!