Dansk dramatisk krimi om polsk menneskejagt

    henrik_brun

    Den danske krimiforfatter Henrik Brun har skrevet en ny bog om den danske journalist Ketil Brandt. Det er forfatterens femte bog og denne gang følger vi journalistens arbejde i Polen. Bogens titel er Den polske Lykkejæger. Foto: Jeroen Smit.


    KØBENHAVN: Den danske forfatter Henrik Brun har skrevet krimalromanen Den polske Lykkejæger.


    Den danske krimiforfatter Henrik Brun har med ”Den polske lykkejæger” skrevet en dramatisk roman om aktuelle temaer som nationalisme og protektionisme – og om forholdet mellem Danmark og Polen, skriver Rune Stefansson, der har læst bogen og lavet denne anmeldelse.

    Krimiforfatteren Henrik Brun er journalist af baggrund og skriver ufatteligt letlæst. I bind 5 af hans serie om Ketil Brandt kommer vi en tur til Polen. Det bliver det ikke kedeligere af.

    Pure Polish

    Den polske lykkejæger åbner med en demonstration ved en svensk færgehavn. Her falder en dansk fagforeningsleder om og dør, tilsyneladende efter lidt skubberi med den polske erhvervsmand Karol Lijewski, der herefter flygter og mistænkes for drab. Resten af historien handler om Karols flugt og om den polske politikvinde Magda og hendes kollegers jagt på ham – og med bogens hovedperson, den danske journalist Ketil Brandt som aktiv deltager i menneskejagten. Det fører os godt rundt i Polen, til byer som Poznan, Siedlce, Warszawa og Krakow.

    Karol Lijewski leder i samarbejde med sin kone Alicja firmaet med det herlige navn Pure Polish. Firmaet leverer polsk arbejdskraft til Danmark, og det er der flere interessenter, som forsøger at bekæmpe. Bogen tegner i den forbindelse et nuanceret billede af diskussionerne i Europa i dag, og her er ikke mindst en karakter som den polske ambassadør i Danmark, Jerzy Gmyrek, en god reflektorfigur. Han er harm over den forsimplede omtale af Polen og truslen fra den polske arbejdskraft. Samtidig forsøger han at balancere i det besværlige spil med det polske udenrigsministerium, som han ikke altid er enig med.

    Ketil Brandt

    Hovedpersonen, Ketil Brandt, er lidt af et løst missil, der nok i virkelighedens verden ville være blevet fyret af sin avisredaktør. Han går sine egne veje, og det er stærkt underholdende. Skulle det ikke være helt realistisk, at den temperamentsfulde udenrigsreporter får så lang snor og igennem serien er direkte indblandet i så mange internationale sager, ofte i tæt samarbejde med landets politi, så tilgiver vi som læsere gerne det hele. Han bringer os nemlig tæt på både kriminalitet og storpolitik. Krimien viser sin styrke ved både at være oplysende, billedskabende og underholdende.

    I særlig grad er der i Ketil Brandt-serien styr på det journalistiske miljø og det udenrigspolitiske stof. Det er Henrik Bruns to store styrker, da han selv arbejder med udenrigsjournalistik sideløbende med krimiskrivningen. Henrik Brun, der for nylig blev redaktør for Magasinet Europa, har en let pen, hvor han iblander passende mængder af samfundsbeskrivelse.

    I Den polske lykkejæger fremstår Polen troværdigt – og netop så troværdigt, at han er i stand til at skabe et både overraskende og realistisk plot. Det kan så være en smagssag, hvor mange skålfulde borsjtj der skal til for at gøre et fremmed land levende. Henrik Brun sparer på den slags detaljer, der dog næppe vil være nødvendige for, at læserne kan føle sig godt hjemme i handlingens betændte miljøer.

    LÆS MERE
    Eksternt link: Den polske lykkejæger

    Henrik Brun: Den polske lykkejæger
    Forlaget Turbine, 2016
    407 sider.
    299,95 kr. (vejledende pris).

    KØB BOGEN
    Eksternt link: Den polske lykkejæger