Danske restriktioner overfor øst-arbejdere bør ophæves nu

  Danmark_bør_ophæve_restiktioner_overfor_østarbejdere

  EU kommissær langer ud efter de danske restriktioner overfor arbejdere fra de nye lande i det europæiske samarbejde. I 2013 er det slut med særordninger, fra da kan arbejdskraften bevæge sig frit indenfor EU. Foto: Peter Malberg, polennu.dk.


  Det er ubegrundet og økonomisk uansvarligt for Danmark at holde fast i restriktionerne mod arbejdere fra Østeuropa, siger EU kommissionen.


  Danmark bør droppe restriktioner, som forhindrer arbejdere fra EU-østlande i at rejse til landet. Beskeden kommer fra den tjekkiske EU-kommissær Vladimir Spidla, skriver politiken.dk med nyhedsbureauet AP som kilde.

  – At ophæve restriktionerne nu vil ikke kun være økonomisk ansvarligt, men det vil også reducere problemerne med sort arbejde og falske ansættelser, siger EU-kommissæren til AP.

  Ny rapport fra EU

  Vladimir Spidlas udtalelser kommer på baggrund af en ny rapport, som er udarbejdet af EU-kommissionen. Rapporten fastslår, at antallet af østeuropæere, som er flyttet til et af de gamle EU-lande efter udvidelsen i 2004 kun er steget fra 0,3 procent til 0,5 procent.

  Bidrager til økonomien

  Rapporten lægger også vægt på at østeuropæerne har givet et betydeligt bidrag til økonomien. Undersøgelsen fandt heller ikke noget, som tyder på, at arbejdere fra Østeuropa har taget jobs fra lokale arbejdere, eller presset lønnen ned. Derfor opfordrer man nu Danmark til at droppe landets restriktioner.

  Danmark i skidt restgruppe

  Restriktionerne blev vedtaget i 2003, som en del af optagelses-forhandlingerne for de ti nye medlemslande i EU. De oprindelige medlemslande frygtede, at østeuropæiske arbejdere ville strømme mod vest og presse arbejdsmarkedet og lønninger.

  Indtil videre har ti af de oprindelige EU-lande dog ophævet restriktionerne, så kun Tyskland, Østrig, Belgien og Danmark står tilbage.

  Restriktionerne skal under alle omstændigheder være ophævet seneste i 2013.