Danskere til Gdansk for at tale om frie medier

Den afgåede europæiske journalistformand, danske Mogens Blicher Bjerregård. Arkivfoto.

KØBENHAVN: 31 lande er med, når Gdansk i den kommende uge er vært for en europæisk konference om frie medier. Mogens Lykketoft skal tale om medier og FN verdens mål.


Tidligere FN-formand Mogens Lykketoft skal tale om FN verdens målene og frie medier. Arkivfoto.

Frie medier. Når konferencen Free European Media 2020 Gdansk skydes i gang torsdag, er det med dansk deltagelse.

Den europæiske journalist formand, danske Mogens Blicher Bjerregård og tidligere FN-formand, Folketingsformand og minister Mogens Lykketoft, er blandt talerne. Lykketoft skal som tidligere FN-formand tale om frie medier og FN verdens målene. Dansk Journalistforbund støtter konferencen, og er også repræsenteret i Gdansk.

Anden konference

Det er anden gang at konferencen gennemføres. Første gang var i 2018 – også i Gdansk, hvor tidligere præsident Lech Walesa var blandt de næsten 30 talere fra hele Europa. Det var den myrdede borgmester i Gdansk Pawel Adamowicz og den europæiske journalistformand, Mogens Blicher Bjerregård der stod bag den første konference.

Free European Media 2018 konferencen, med deltagelse af den myrdede Gdansk borgmester Pawel Adamowicz. Arkivfoto.

– Europas befolkning har mere end nogensinde krav på at have et frit, uafhængigt og mangfoldigt medielandskab, siger Mogens Blicher Bjerregård til polennu.dk.

Borgmestre og kommissær

EU-kommissær og næstformand Věra Jourová er med online på konferencen, mens deltagerne live møder en lang række europæiske eksperter og politikere indenfor medier. Blandt talerne på konferencen er også den nytiltrådte Gdansk borgmester Aleksandra Dulkiewicz og Magdalene Adamowicz (MEP), der er enke efter den myrdede Gdansk-borgmester Pawel Adamowicz. Konference ledes af den kendte polske tv-vært Grzegorz Nawrocki.

Også dommerformanden

Polen er blandt de lande, der er på konfliktkurs med EU når det gælder retsstaten, frie medier og andre områder, der kendetegner et demokratisk land. Tidligere på året var også formanden for den europæiske dommerforening, danske Mikael Sjöberg, i Warszawa for at demonstrere for domstolene uafhængighed. Det gjorde han sammen med kolleger fra mere end tyve lande i Europa. På mediekonferencen i Gdansk er 31 lande repræsenteret.

Gennemhuller pressefriheden

– Vi ser statsledere og regeringer, der på hver sin måde gennemhuller pressefriheden og armslængdeprincippet. Den udvikling skal vi have vendt, siger Mogens Blicher Bjerregård.

LÆS OGSÅ: Mere om frie medier i Polen

Europæiske partnere

Free European Media 2020 Gdansk konferencen er arrangeret af Free European Media i samarbejde med det Europæiske Journalistforbund (EJF), EU-kommissionen, Europarådet, Dansk Journalistforbund (DJ), Nordisk Journalist Center, ECPMF, Pomorskie Regionen, European Solidarity Centre (ECS) og Gdansk by.

– I Gdansk sætter vi fokus ikke bare på udfordringer, men også på løsninger, siger den europæiske journalistformand, og tidligere formand for det danske journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård.

– Vi vil i Gdansk sætte fokus på handlingsplaner for journalisters sikkerhed, på at både public service og private medier skal sikres ordentlige vilkår for deres uafhængighed, og for at frie medier skal være til stede i alle hjørner af Europa.

– Det er demokratiets udvikling i Europa der er på spil, siger Europas journalistformand (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård.

Konferencen begynder torsdag og slutter fredag.

Free European Media 2018 konferencen. Arkivfoto.

LÆS MERE: Frie medier Free European Media 2020 Gdansk