DEBAT: Kritik af medier og politikere

Justyna Krawczyk

Polske Justyna Krawczyks tale hos Dansk Industri ved Folkemødet på Bornholm i dag om danske politikere og mediers behandling af polakker i Danmark.


God formiddagen / Dzien dobry

Jeg har sagt ja til at deltage her, fordi jeg gerne vil komme med en lille opsang hvor først og fremmest vil jeg beklage at jeg ikke er en polak, som vi normalt opfattes.
Jeg beklager at jeg ikke er kommet til Danmark for at hoppe rundt i jordbærmarkerne. Jeg er ikke en græshoppe der vil suge al energi ud og derefter hoppe over på næste mark. Jeg er heller ikke kommet til Danmark for at hurtigt blive gift. Jeg er heller ikke kommet til Danmark for at få børn – eller børnecheck for den sags skyld – jeg får ikke kontanthjælp – jeg skriver ikke falske papirer – og jeg stjæler heller ikke. Jeg er formand for en forening Dansk-polsk Ungdom, men jeg betaler selv for mine rejser og mit tøj.

Men jeg er jo en vaskeægte polak der kom til Danmark for at udvikle sig og blive en del af Danmark – et land som jeg virkelig elsker. Fordi det gør jeg – på trods af danske politikere og journalister, der ødelægger billedet af os – så elsker jeg Danmark og danskerne – I er så hyggelige. Men jeg bliver ked af det og sur, når jeg hører danske politikere og medier overgår hinanden med at nedgøre os som folk, som naboer og som borgere i Danmark. Og de gør det i deres primitive kamp om læsernes gunst – I bør skamme jer!

Det historiske hjørne

Lad mig lige begynde i det historiske hjørne. I laver en urimelig forfølgelse – på vores bekostning – og det virker som om, at både politikere og journalister, allerede har glemt hvad had og forfølgelse kan betyde for fred og stabilitet – den 4. juni er det altså kun 25 år siden, at vi havde de første delvis frie valg i Polen – efter en lang tid hvor vi var glemt i Europas aske og var puddelhund for Sovjetunionen, og vi kom først fri af kommunismens klør – fem måneder før Berlin muren væltede. For os polakker, varede Anden Verdenskrig 50 år – vi blev glemt af resten af verden. Ligesom danskerne også glemte det tysk og russisk besatte Bornholm, da man fejrede befrielsen i Danmark i maj 1945. Når jeg nævner det historiske, så er det fordi jeg er stolt over at være polak. Og stolt over at være polak i Danmark.

Jeg er selv 25 år gammel, og jeg tror godt, at nogen af jer kan forstille sig, at det ikke en dans på roser når mine forældre og bedsteforældre fortalte mig om Polen i tiden efter Anden Verdenskrig. Jeg tror at historierne fra danske forældre og bedsteforældre var noget mere udramatiske end de polske. Vi polakker ved også hvad krisen med Rusland kan føre til. Derfor er jeg også glad for, at polakker spiller en stor rolle i EU’s håndering af Putins Rusland.

Det var mere passende at danske politikere og medier koncentrerer sig om det, i stedet for at gøre det til et problem af hele 3 polakker har modtaget danske dagpenge… Undersøgelse på undersøgelse viser netop, at Danmark ikke kan klare sig uden fremmed arbejdskraft – at vi bidrager mere til den danske statskasse end danskere gør, og at polakkerne ligger langt nede på listen, når det gælder brug af danske sociale ydelser. Jeg ved godt at I går meget op i ytringsfrihed, men betyder det også, at man må viderebringe ukorrekte og fordomsfyldte budskaber om polakker. Jeg forstår det ikke.

Arbejdsgivere socialdumper

Og hvem er det der snyder. Det er de danske arbejdsgivere der socialdumper, og udnytter polsk og østeuropæisk arbejdskraft. Jeg er glad for, at der er mere kontrol med fuskere, men jeg er træt af at der står Polen på debatten hver gang. Og halvdelen af de problemfyldte byggerier, har det officielle Danmark som bygherre. Er det også polakkernes skyld?

Nu der både politikere og journalister er kommet her i dag – så vil jeg fortælle jer lidt om geografi. Altså! Polen er ikke et østeuropæisk land. Polen ligger i Centraleuropa, og hvis I vil fakta-tjekke, så kig på et Europakort – det er noget vi polakker altid har gjort – og hele tiden, fordi vi er så vant til ændringer.

Hvis medier og politikere henviser til Østeuropa, når det handler om Polen, må det være fordi man blander begreberne fra den Kolde Krig sammen. Den gang talte man om Østblokken – eller øst for Jerntæppet om man vil – men det er gammeldags tænkning, der ikke helt kan slippe. For os polakker er det vigtigt hvor på verdenskortet vi er i. Danmark er vel heller ikke Nordtyskland, bare fordi det ligger nord for Tyskland…

Bekymret for Danmark

Og danske journalister – eller i hvert fald politikerne – bør jo vide, at alle de aftaler der er indgået i EU om velfærdsydelser over grænserne, er nogle som danske politikere selv har indgået. Hvorfor skal vi som polakker hetzes fordi – at der ikke, som de siger i Esbjerg, er RØV I BUKSERNE på politikerne… Det virker som om, at når danske politikere er presset giver de EU skylden for det hele, og når EU gør noget godt, så er det de danske politikere der er heltene. Men igen – hvorfor skal polakker blandes ind i det …??? – er det ikke noget i skal løse ”indenrigs”.

Det er underligt at politikere taler så meget om det vigtige i integration af mennesker fra andre lande. Men de danske medier og mange danske politikere, er i virkeligheden en af de allerstørste hindringer for at udlændinge kan føle sig bare lidt velkomne i Danmark.

Jeg håber I snart lægger stilen om – for jeg er faktisk bekymret for Danmarks fremtid. Verden forandrer sig. Digitalisering og globalisering er den nye dagsorden.
Det virker bare som om, at det kun er de danske eksportvirksomheder der har opdaget det, og at denne viden er helt forbigået de danske politikere og de danske medier.

Tak fordi jeg måtte komme og holde oplæg

Fortsat godt Folkemøde!