Den 27-årige morder fra Gdansk var ikke påvirket

mord_pawel_adamowicz_morder_scene_gdansk_polennu
Gerningsmanden Steffan P., efter mordet på Pawel Adamowicz.

Den 27-årige morder Stefan W på scenen i Gdansk søndag aften den 13. januar med sin kniv, i minutterne efter mordet på Gdansk borgmester Pawel Adamowicz. Privatfoto.


GDANSK: Den 27-årige polak der myrdede borgmester Pawel Adamowicz, var hverken på sprut eller stoffer da han angreb.


Politiet og uafhængige efterforskere arbejder på højtryk for at finde ud af, hvad der fik den 27-årige Stefan W til at myrde den populære Gdansk-borgmester Pawel Adamowicz forrige søndag.
Torsdag frigav politiet i Gdansk resultaterne af undersøgelser og blodprøver af gerningsmanden. Den 27-årige var ikke påvirket af hverken stoffer, medicin eller alkohol. De første billeder af gerningsmanden efter pågribelsen, viser at han har lidt fysisk overlast. Politiet oplyser, at han faldt ned af trapperne i forbindelse med anholdelsen.

Falsk pressekort

Stefan W havde skaffet sig adgang til Det Store Juleorkesters indsamlingsfinale i Gdansk med et falsk pressekort. Han var omkring scenen, og ventede med angrebet til fyrværkeriet gik i gang, hvor han med en stor kniv sårede borgmesteren med det første stik i maven. Det andet, tredje og fjerde stik ramte direkte i hjertet, hvor han med stor præcision lagde det perfekte snit i og omkring hjertet for at dræbe.

Velforberedt

Flere eksperter hævder, at angrebet var nøje velforberedt, som flere faktisk forhold også taler for. Andre kilder som polennu.dk har talt med, siger at angrebet på den store borgmester har krævet mange kræfter, fysisk træning og nøje instruktioner.

Passivt politi

Ifølge en officiel fængselsrapport fra den 7. december, dagen før gerningsmanden blev løsladt efter fem års fængsel for bankrøveri, talte Steffen W om at han ville flytte til et område fri for partiet Borgernes Platform (PO), ligesom han sagde at han ville bruge en lang kniv. Også gerningsmandens mor, som nu modtager hjælp, har fortalt at hun advarede politiet om at angreb fra hendes søn var nært forestående.

Advarslerne blev givet til politiet, som ikke foretog sig yderligere, da manden blev erklæret utilregnelig. Tidligere har indsatte og hans cellekammerat ellers sagt, at gerningsmanden aldrig har nævnt politik eller Pawel Adamowicz navn i de fem år.

Justitsminister ansvarlig

Da justitsministeren har direkte kontrol med og ansvar for efterforskningen, og da han er modstander af den afdøde borgmester, forventer mange i Gdansk ikke at resultatet er til at stole på. Mange bebrejder ham også, at han ikke yde borgmesteren personlig beskyttelse, efter at han gentagne gange var blevet truet på livet.
En Adamowicz kommission, der skal kortlægge omstændighederne omkring det tragiske mord, ventes nedsat, hvis ikke efterforskningen giver tydelige og tilfredsstillende resultater, vurderer polennu.dk.