Den polske regering søger kompromis om euroen

Donald_Tusk

Regeringsleder Donald Tusk vil have euroen indført fra 1. januar 2012.


Den polske regeringsleder Donald Tusk mødes mandag med ledere fra oppositionen for at søge et kompromis om den fælles europæiske valuta – euroen. Det kan betyde folkeafstemning i Polen.


Polens premiereminister – Donald Tusk – mener at det vil øge Polens finansielle stabilitet at slutte sig til euroområdet. Men regeringslederen er nødt til at blive enig med præsident Kaczynski og den øvrige opposition, der er modstandere af den fælles europæiske valuta.

Fra januar 2012

– Vi ser gerne at Polen introducerer EU’s valuta fra den 1. januar 2012, siger Slawomir Nowak, lederen af regeringens politiske kontor. Ifølge avisen Dziennik Daily er regeringen klar til at acceptere oppositionens krav om en folkeafstemning. Men for at processen kan sættes i gang kræver det ændringer i forfatningen, og det kan regeringen ikke gennemføre uden støtte fra Jaroslaw Kaczynski, lederen af Polens største oppositions parti, Lov og Retfærdighed (PIS).

PIS har tidligere udtrykt bekymring for, at en hurtig implementering af euroen vil have skadelig indvirkning på den polske økonomi, og har derfor omtalt år 2020 eller 2025 som mere realistiske tidspunkter.

Forhandlingerne starter mandag.