Den polske regering vil bygge mindst to atomkraftværker

  Zarnowiec_Nuclear_Power_Plant

  Model af Zarnowiec Nuclear Powerplant. Værket kom aldrig i drift, selv om det meste stod færdigbygget i 1990. Nu foreslår Polens premierminister Donald Tusk, at der opføres et nyt atomkraftværk på stedet – kun 50 km fra Gdansk. Den endelige beslutning tages inden årets udgang.


  Polen vil satse stort på atomkraft. To værker skal forberedes nu, men der skal bygges flere for at dække det polske energibehov, siger premierminister Donald Tusk, der også mener, at atomkraft er den reneste og billigste vedvarende energikilde.


  Donald Tusk har meddelt, at regeringen vil satse stort og indføre a-kraft i Polen hurtigst muligt. Inden årets udgang skal der tages beslutning om placeringen af de første to atomkraftværker, skriver Polish News Bulletin.

  Mulig placering

  Den polske regeringschef mener, at værkerne skal placeres i de fattigste egne af Polen, så etableringen af atomkraftværkerne kan være med til at kick-starte økonomien – f.eks. i den nordøstlige del af landet.

  Donald Tusk nævner også Zarnowiec som en mulighed. Her var det planen at opføre et atomkraftværk allerede i slutningen af 80’erne, men selv om værket næsten stod færdigt, blev planerne skrinlagt. Ved en folkeafstemning i maj 1990 sagde 86 % af vælgerne nej til byggeriet, men afstemningen blev underkendt, da kun 44 % af de stemmeberettigede deltog.

  I forbindelse med regimeskiftet i Polen blev planerne endelig droppet med henvisning til, at det ikke længere var nødvendigt med atomkraft i landet.

  To a-kraftværker stoppet

  Zarnowiec Nuclear Power Plant skulle i begyndelse af 90’erne have været Polen første atomkraftværk – en beslutning som blev taget helt tilbage i 1972. Værket skulle placeres syd for byen Zarnowiec – og 50 km nordvest for Gdansk.

  Polen har også tidligere taget tilløb til at bygge et atomkraftværk ved byen Warta, men i modsætning til værket i Zarnowiec, blev byggeriet her aldrig påbegyndt. Premierminister Donald Tusk har ikke nævnt Warta som en mulighed, men det er de eneste to steder, der tidligere er sat i forbindelse med atomkraftværker i Polen.

  Beslutningen om hvor de nye atomkraftværker skal ligge tages inden årets udgang.

  LEDER: En modig, klog og nødvendig beslutning

  Det er uden tvivl EU-klimapakken og det forestående klimatopmøde COP14 i Poznan til december, der har fået den polske regering til at melde deres planer om at indføre atomkraft ud, netop nu.

  Da det ikke lykkedes Polen at overtale sine EU partnere til en slags ’NATO for energi’ der ellers kunne have sikret energiforsyningerne og en fælles miljøindsats – og da Polens eneste betydende energiråstof i dag er kul, der som bekendt giver kraftig CO-2 udledning, så har den polske regering, med beslutningen om atomkraft, taget konsekvensen og givet ny næring til forhandlingerne om EU’s klimapakke.

  Polakkernes nye energisatsning – og viljen til at søge nye veje – har med eet slag fjernet nogle af de store knaster for succes på FN-klimatopmøderne i Poznan og København.

  Det er politisk modigt af Donald Tusk, at satse på atomkraft, men det er både klogt og nødvendigt for at energi- og klimaforhandlinger kan komme ud af dødvandet – og ikke mindst for at sikre klodens fremtid.

  Jens Mørch, redaktør